«Βάζουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε»

«Βάζουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε»

"Αντίθετα την ώρα που η χώρα αγκομαχούσε στην ύφεση και βυθιζόταν στην φτώχεια εμείς βάζαμε στόχους και τους πετυχαίναμε". Ο Σάββας Χιονίδης, δήμαρχος Κατερίνης, αισθάνεται περήφανος αφού κατάφερε, διοικώντας την πόλη τα τελευταία 12 χρόνια, να είναι εκείνη με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα σε ολόκληρη την Μακεδονία.

"Από την αρχή εμείς θέσαμε στόχους και τους υλοποιήσαμε γι αυτό ανασχέσαμε ύφεση και ανεργία, που μας άγγιξε αλλά δεν μας βύθισε." δηλώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

"Στρατηγικός στόχος ήταν και είναι η Ταυτότητα του Δήμου Κατερίνης. Ο στόχος να μεγαλώσει η Πόλη να μην ερημώσουν τα Χωριά. Να γίνει ένας τόπος με υψηλό επίπεδο διαβίωσης για τον κάτοικο με καλή εμπειρία για τον φιλοξενούμενο, είτε τον ημερήσιο είτε του Σαββατοκύριακου, είτε τον τουρίστα από το εξωτερικό." υποστηρίζει.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

 - Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής;

Το ζητούμενο σε κάθε θεσμό διακυβέρνησης είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική κυβέρνηση είναι η κυβερνησιμότητα. Δηλαδή η δυνατότητα να κυβερνιέται ο τόπος. Φυσικά με προγραμματικές δεσμεύσεις, με λογοδοσία και δημόσια διαβούλευση αλλά και με δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις. Θα σας έλεγα ότι η δημοκρατία κρίνεται αφενός από το σεβασμό στα δικαιώματα των μειοψηφιών, όσο μικρών και εάν είναι, και αφετέρου από την δυνατότητα των πλειοψηφιών να κυβερνούν.

Αντίθετα, με την απλή αναλογική που επιχειρείται να εφαρμοστεί υπάρχει ο κίνδυνος “συναλλαγής” μεταξύ διαφορετικών δημοτικών ομάδων και κατά συνέπεια η γενίκευση της καχυποψίας του πολίτη και η μείωση της εμπιστοσύνης του και στην αυτοδιοίκηση. Φυσικά εξαρτάται και από τα πρόσωπα που πληρούν τους θεσμούς, από την δική τους ηθική και την καθαρότητα σκέψεων και πράξεων. Γι αυτό και η ψήφος ιδίως την 26η Μαΐου 2019 είναι κρίσιμη.

- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα;

Συμφωνώ απολύτως. Το ζητούμενο είναι διπλό. Πρώτον η ενίσχυση των πόρων της αυτοδιοίκησης. Δεύτερον η “νομιμοποίηση” της φορολογίας στα μάτια του πολίτη που θα σημάνει και επανατοποθέτηση του στην σχέση συλλογικού - ατομικού. Η αυτοδιοίκηση νομιμοποιεί περαιτέρω τη φορολόγηση λόγω της εγγύτητας και της οικειοποίησης των έργων και των εφαρμοσμένων πολιτικών. Η ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνουμε είναι βασική επιλογή μείωσης της φοροδιαφυγής και μιας νέας κουλτούρας.

- Σε κάθε πόλη είναι ζητούμενο και η ισότιμη πρόσβαση ευάλωτων, μειονεκτούντων ομάδων πληθυσμού τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνία της πληροφορίας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και τι έχετε πράξει ως Δήμαρχος προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της πρόνοιας. συνιστούν ένα πλέγμα πολιτικών αναγκαίων που εμείς εφαρμόσαμε. Έχουμε υλοποιήσει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενίσχυσης των δεξιοτήτων και συμβουλευτικής σε συνεργασία με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του δήμου πολλές και κυρίως ποιοτικές και στοχευμένες. Αλλά υλοποιήσαμε και συνέργειες για την εφαρμογή της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως με την Google, στην μικρή επιχειρηματικότητα, εμπόριο και υπηρεσίες, ιδίως σε εμάς όπου εμπόριο και υπηρεσίες προωθούν και τον πρωτογενή μας τομέα και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα μας. Φυσικά αυτές οι δημοτικές πολιτικές έχουν ένα χαρακτηριστικό την συνέχεια και την επικαιροποίηση τους, δεν τελειώνουν ποτέ, πρέπει να είναι διαρκής κι στο Δήμο Κατερίνης το έχουμε πετύχει.

- Διανύουμε την περίοδο όπου παρατηρούνται φαινόμενα έντονων καιρικών μεταβολών. Πολλοί υποστηρίζουν πως οφείλονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ως δημοτική αρχή, κ. Χιονίδη ποιες ενέργειες κάνατε ώστε να μειώσετε το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης σας, να ενισχύσετε την βιώσιμη κινητικότητα, να μειώσετε τις εκπομπές αερίου αλλά και να προλαμβάνετε τις φυσικές καταστροφές;

Εμείς στο Δήμο Κατερίνης πρωτοστατούμε στην κυκλική οικονομία, στην εφαρμογή λύσεων βιοκλιματικών με τη χρήση φιλικών υλικών και την επαναχρησιμοποίηση υλικών αλλά και την εφαρμογή καλών πρακτικών. Έχουμε βραβευτεί για αυτές τις πρακτικές τόσο για τα βιοκλιματικά σχολειά μας όσο και για τις αστικές μας αναπλάσεις. Κιβόλιθοι, κυκλικοί κόμβοι, φυτεύσεις δένδρων επί του οδοστρώματος, λύσεις πρωτοποριακές και καινοτόμες. Αλλά και μέσα από την συμμετοχή μου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ αλλά και ως Προεδρεύων της Επιτροπής Περιβάλλοντος προσπαθούμε να προωθήσουμε κανόνες τόσο στη χρήση υλικών όσο και στις μεθόδους κατασκευών.

- Τοπική οικονομία. Με ποιους τρόπους δήμαρχε -μιας πόλης 90 χιλιάδων κατοίκων- ενισχύσατε την δυναμική των επιχειρήσεων και ανασχέσατε την καλπάζουσα ανεργία, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη τη χώρα;

Από την αρχή εμείς θέσαμε στόχους και τους υλοποιήσαμε γι αυτό ανασχέσαμε ύφεση και ανεργία, που μας άγγιξε αλλά δεν μας βύθισε. Αντίθετα την ώρα που η χώρα αγκομαχούσε στην ύφεση και βυθιζόταν στην φτώχεια εμείς βάζαμε στόχους και τους πετυχαίναμε. Η πόλη ομόρφυνε, το περιβάλλον ζωής βελτιώθηκε και από έναν μουντό Δήμο της δεκαετίας του 60' μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο τόπο που πρωτοπορεί και προηγείται σε δείκτες αλλά κυρίως στην ευημερία και το κατά κεφαλή εισόδημα σε ολόκληρη την Μακεδονία.

Στρατηγικός στόχος ήταν και είναι η Ταυτότητα του Δήμου Κατερίνης. Ο στόχος να μεγαλώσει η Πόλη να μην ερημώσουν τα Χωριά. Να γίνει ένας τόπος με υψηλό επίπεδο διαβίωσης για τον κάτοικο με καλή εμπειρία για τον φιλοξενούμενο, είτε τον ημερήσιο είτε του Σαββατοκύριακου, είτε τον τουρίστα από το εξωτερικό.

Πετύχαμε την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Κατερίνης: πρώτον φυσικές ομορφιές με προσβασιμότητα και προστασία, δεύτερον αστικό περιβάλλον με όλες τις βασικές υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης-διαχείρισης απορριμμάτων λυμένες αλλά και εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, για ένα περιβάλλον που ευνοεί την οικιστική ανάπτυξη, τρίτον ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και πάντρεμα πολιτιστικών, φυσικών πόρων και αστικού περιβάλλοντος για τουριστική ανάπτυξη βασισμένη και στην αγροτοδιατροφή που ενισχύει την αγροτική μας παραγωγή και τέταρτον ενίσχυση των αγροτικών υποδομών με άρδευση και οδοποιία για ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

- Οι πόροι στην αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί. Οι πολίτες δεν είναι λογιστές να τους ενδιαφέρει όμως αυτό. Θέλουν να βλέπουν την πόλη τους καθαρή, ασφαλής και με σύγχρονες δομές. Εσείς ως αποδέκτης της επιδοκιμασίας αλλά και την αποδοκιμασίας, ως διαχειριστής απαιτήσεων, παραπόνων και επαίνων, πως καταφέρατε να ξεπεράσετε τον σκόπελο του μειωμένου προϋπολογισμού ώστε να έχετε τους πολίτες σας ικανοποιημένους παρά τις δεδομένες δυσκολίες;

Με εντάξεις και χρηματοδοτήσεις έργων αντιμετωπίσαμε την μείωση του προϋπολογισμού. Και φυσικά δεν αυξήσαμε 12 χρόνια ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη. Εμείς δεν παράγουμε μόνον υπεραξίες αλλά πρωτίστως κοινωνική υπεραξία για να είναι όφελος για όλους. Είχα στρατηγική για το Δήμο από το 2006 και αργότερα όταν το 2010 απορροφήσαμε 5 δήμους, πληθυσμιακά μικρούς με όλες τις οργανωτικές τους αδυναμίες. Γι αυτό και όχι μόνον δεν υπήρξαν προβλήματα στην λειτουργία και την παροχή των βασικών υπηρεσιών του δήμου αλλά πετύχαμε και μια πολύπλευρη ανάπτυξη. Τ' αλλάξαμε όλα, όλα προς το καλύτερο.

Σήμερα ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους ομορφότερους να ζεις, και έχει πολλούς λόγους να τον επισκεφτείς. Και όταν έχεις ως πρώτο στόχο την οικιστική ανάπτυξη τότε η πρώτη επένδυση είναι η διαμόρφωση ενός καλού περιβάλλοντος ζωής. Βαισκές υποδομές, εκπαιδευτικές υποδομές, αθλητικές, πολιτιστικές και αστικό περιβάλλον συνθέτουν τους άξονες και εμείς τα λύσαμε όλα.

Γι αυτό και για τη νέα θητεία υποστηρίζω ότι εμείς δεν θα χάσουμε ούτε στιγμή. Εμείς γνωρίζουμε το πόσο, το πώς, το πότε και από πού μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε νέα έργα και παρεμβάσεις για τα οποία έχουμε έτοιμες μελέτες. Το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 μαζί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορεί να χρηματοδοτήσει τις καινοτόμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει και που οικοδομούν πάνω στο υφιστάμενο έργο για να το πολλαπλασιάσουν και να μεγαλώσουν τις ωφέλειες του. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις περίπου 14 εκ ευρώ για έργα που έχουν εγκριθεί, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται εντός του 2019 και ολοκληρώνονται στο τέλος του 2020 και στα μέσα του 2021.

- Σε λίγες μέρες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τον Δήμο σας κάνατε αρκετά έργα. Ποια είναι εκείνα για τα οποία θεωρείτε πως άφησαν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στη πόλη σας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έργα ή παρεμβάσεις. Σε μια πολύπλευρη ανάπτυξη όσο σημαντικό είναι το Πάρκο και η αναπλάσεις τόσο σημαντική είναι η διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων όπως το Ευρωπαικό πρωτάθλημα Νέων Ποδοσφαίρου ή τα ΑΙΚΑΤΕΡΕΙΑ που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Παρόλα αυτά για τις καλές πρακτικές και τις καινοτομίες σε σχέση με το περιβάλλον, βιοκλιματικά υλικά, φυτεύσεις στο δρόμο, κυκλικοί κόμβοι γι αυτά νιώθω περήφανος λίγο παραπάνω. Γιατί ο Δήμος Κατερίνης - όπως συνάδελφοι από την αυτοδιοίκηση αλλά και προσωπικότητες των επιστημών και τεχνοκράτες της Ε.Ε. υποστηρίζουν - δανείζει εμπειρία, είναι δήμος πρότυπο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ξεπερνά την θητεία μου και αγγίζει την επόμενη γενιά συμπολιτών μου.