Χρηστή διοίκηση και ορθολογισμός των δαπανών

Χρηστή διοίκηση και ορθολογισμός των δαπανών

«Φέραμε τις πόλεις μας, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη πιο κοντά στο όραμα ενός Σύγχρονου, Καινοτόμου Δήμου.» Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, έχει για «οδηγό» την φράση του Κικέρων «δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή χωρίς καθήκον». Λίγες ημέρες πριν την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, έκανε έναν απολογισμό του έργου του και απάντησε σε καίρια ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Η φράση του «Ο δήμαρχος της Β' Κυριακής θα είναι αδύναμος να διοικήσει» αποτυπώνει την αγωνία του για το μέλλον της αυτοδιοίκησης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Έως σήμερα διοικεί τον δήμο του έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο γεγονός που του επέτρεψε να παρουσιάσει έργο και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: «η χρηστή διοίκηση και ο εξορθολογισμός των δαπανών απέφερε τριπλασιασμό των Ταμειακών Διαθεσίμων, παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 58 διαγωνισμοί έργων που αλλάζουν το πρόσωπο της Κηφισιάς.»

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής που θα πορευθούμε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κ. Θωμάκο;

Η απλή αναλογική ενώ μοιάζει να ευνοεί την εμβάθυνση της δημοκρατίας,  δε διασφαλίζει συνθήκες εκπροσώπησης ουσιαστικές και δίκαιες. Άλλο ένα σύστημα αναλογικότερο και άλλο η απόλυτη απλή αναλογική που στερεί από τον Δήμαρχο της Β' Κυριακής την πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει: Διαρκής αστάθεια στη Διοίκηση των Πόλεων μας και κίνδυνο για τα έργα και τις υπηρεσίες του Δήμου στους πολίτες.

Επειδή ανησυχούμε για αυτή την εξέλιξη, ενημερώνουμε τον πολίτη ότι ο Δήμαρχος της Β' Κυριακής θα είναι αδύναμος να διοικήσει. Είμαστε ρεαλιστές και ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, οι οποίες θα υπαγορευτούν από τα ποσοστά που θα δώσουν οι πολίτες στους δημοτικούς συνδυασμούς. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις παρατάξεις που πράττουν με ήθος κι εντιμότητα.

Θεωρείτε πως είμαστε πιο κοντά στην οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων;

Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων είναι ο στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εγείρεται θέμα με τον υπό εφαρμογή εκλογικό νόμο: όσοι Δήμοι δεν εξασφαλίσουν αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα εμπλακούν σε αέναες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση κάθε έργου ξεχωριστά. Αυτή η συνθήκη θα πλήξει την οικονομική ανεξαρτησία και εντέλει την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

Η οικονομική κρίση επηρέασε όλη τη χώρα, αναγκαστικά λοιπόν τη βιώνουμε και στον δικό μας Δήμο και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε στο πλάι όλων των δημοτών μας:

- Στηρίζουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας με τη δημιουργία δεύτερου Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Νέα Ερυθραία.

- Ενισχύουμε δομές όπως το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό παντοπωλείο της Κηφισιάς.

- Προωθούμε δράσεις όπως οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας και οι εμβολιασμοί παιδιών χωρίς καμία επιβάρυνση

- Μεριμνούμε για ποιοτικό πολιτιστικό περιβάλλον με δωρεάν εκδηλώσεις.

- Στηρίζουμε τους επιχειρηματίες του Δήμου μας να αντεπεξέλθουν στους δύστηνους αυτούς καιρούς, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.

- Μέσα στη γενική κατήφεια και δυσπραγία ο Δήμος Κηφισιάς έχει καταφέρει να κρατήσει την εξωστρέφεια και την αισιοδοξία.

Ως δήμαρχος κ. Θωμάκο, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμά σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;

Είμαστε υπερήφανοι κ. Ράπτη για τη μέχρι τώρα άσκηση των καθηκόντων μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε. Κατ'' αρχάς η χρηστή διοίκηση και ο εξορθολογισμός των δαπανών απέφερε τριπλασιασμό των Ταμειακών Διαθεσίμων, παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε πρωτοφανείς μειώσεις των δημοτικών τελών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 58 διαγωνισμοί έργων που αλλάζουν το πρόσωπο της Κηφισιάς. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2015-2019.

• Ολοκλήρωση διαγωνισμού υπηρεσιών Ασφάλειας (πέντε περιπολικά και πεζοί φρουροί).

• Εργολαβίες στα Σχολεία, τρεις (3) νέοι Παιδικοί Σταθμοί.

• Πιστοποιήσεις και επισκευές Παιδικών χαρών- Παιδική χαρά ΑΜΕΑ.

• Επέκταση «Πρασίνου». Δενδροφυτεύσεις.

• Αναβάθμιση Αθλητικών εγκαταστάσεων.

• Νέα δίκτυα αποχέτευσης σε Αδάμες (13.700μ.) κι Εκάλη (9.336μ.)

• Αύξηση εργαζομένων στην καθαριότητα, νέος εξοπλισμός και διανομή νέων κάδων.

• Αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων (Νάρκισσος, Αλάσκα, Βίλα Μιχλ, Βίλα Μπότση κ.α.).

• Ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου (portal κι εφαρμογές).

• Τοπική Δημοκρατία: Συνοικιακές Συνελεύσεις, Συνοικιακά Συμβούλια, Συμμετοχικός Προϋπολογισμός.

• Κοινωνική Αλληλεγγύη, βελτιώσεις Δομών.

• Διάσωση του Εμπορικού και Παραδοσιακού Κέντρου.

• Αντικατάσταση κυβόλιθων στο Κέντρο.

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει συνεχιζόμενο όραμα. Οι προτεραιότητές μας καθορίστηκαν ήδη από την πρώτη μας θητεία. Έχουμε σειρά από έργα τα οποία ολοκληρώνονται.

Επισπεύδουμε τις διαδικασίες δημοπράτησης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. της ανέγερσης νέας πτέρυγας του Α' Δημοτικού Νέας Ερυθραίας και τις εργασίες για τη στερέωση και επισκευή του. Προχωρούμε στις μελέτες για το νέο 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας.

Άμεσο στόχο μας αποτελεί η δημοπράτηση του αθλητικού συγκροτήματος στην Κάτω Κηφισιά (Κολυμβητήριο).
Καταθέτουμε μελέτες στην περιφέρεια Αττικής για νέα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα (Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, Μορτερό, Εκάλη).

Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο αποχέτευσης στην Άνω Κηφισιά, ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί.
Υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη δημιουργία τριών νέων κλειστών προπονητηρίων σε Κηφισιά- Νέα Ερυθραία- Εκάλη.
Μελετήθηκε και δημοπρατείται η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων της καθαριότητας μέσω του συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν Δήμο με σεβασμό στο παρελθόν του και την ιστορική του φυσιογνωμία, ενώ θα ατενίζει με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα τις εξελίξεις.  Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι πολιτικές της περιβαλλοντολογικής αναβάθμισης του Δήμου μας, της επέκτασης του αισθήματος της ζωοφιλίας με τη δημιουργία Πάρκου Σκύλων και της δημιουργίας κυκλικής δημοτικής συγκοινωνίας η οποία θα αποσυμφορίσει το κυκλοφοριακό βάρος, ειδικά στο κέντρο της Κηφισιάς.

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Η τοπική παραγωγική ανάπτυξη αφορά ένα σύνολο τομέων, τις νέες επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, την ενεργειακή αναβάθμιση των Δήμων. Όλες μας οι δράσεις από την αρχή της θητείας μας, από το 2015, έχουν στόχο ακριβώς τη κατάκτηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Η κοινωνική αλληλεγγύη, η διάσωση του Εμπορικού και Παραδοσιακού Κέντρου της Κηφισιάς, η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων όπως η Αλάσκα, η Βίλα Μιχλ, η Βίλα Μπότση κλπ, η συμφωνία με την Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) για ταχύτερη εξάπλωση του δικτύου Φυσικού Αερίου στον Δήμο, η συστηματική ανακύκλωση, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων και γηπέδων για να αναφέρω μόνον λίγα ενδεικτικά παραδείγματα, έχουν σταθερό προσανατολισμό τη Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη και στον ίδιο δρόμο θα κινηθούμε μαζί με τους δημότες και στη νέα θητεία μετά τις προσεχείς εκλογές.

«Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο κ. Θωμάκο;

Οι "Έξυπνες Πόλεις" είναι ένα μοντέλο διαχείρισης της καθημερινότητας, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, το οποίο προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στον πολίτη, προάγει την ασφάλεια και την ευημερία σε τοπικό επίπεδο. Είμαστε καινοτόμος Δήμος. Αγκαλιάζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις εισάγουμε στην καθημερινότητα των πολιτών. Έξυπνος φωτισμός, ενεργειακά παγκάκια αλλά και online επικοινωνία μεσω σύγχρονου portal, ο Δήμος Κηφισιάς δημιουργεί γέφυρες με το μέλλον. Μέσω της τεχνολογίας στοχεύουμε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε να έρθει ο Δήμος στο σπίτι του Δημότη. Ήδη λειτουργεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών σε Δημότες.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκο. Ποιο είναι το όραμα σας για τον Δήμο;

Ζητώ την ψήφο των δημοτών της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αποδείξαμε τη συνέπεια ανάμεσα σε λόγους και πράξεις, δείξαμε σεβασμό στον πολίτη και κινηθήκαμε με δημόσιο ήθος. Αποδείξαμε κ. Ράπτη με τα Συνοικιακά Συμβούλια και τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό πως είμαστε προσανατολισμένοι σε δημοκρατικές διαδικασίες που τις θεωρούμε απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης και σε τοπικό επίπεδο. Με την επιλογή των πολιτών στον Συνδυασμό μας και τη σταθερή προσήλωση στις αρχές μας φέραμε τις πόλεις μας, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη πιο κοντά στο όραμα ενός Σύγχρονου, Καινοτόμου Δήμου. Με συνέπεια και ήθος συνεχίζουμε με τους πολίτες στο πλευρό μας.