Οι Συριζαίοι δεν κατάλαβαν τι έγινε στις 7 Ιουλίου

Οι Συριζαίοι δεν κατάλαβαν τι έγινε στις 7 Ιουλίου

Του Σάκη Μουμτζή

Με το που ορκίστηκε η κυβέρνηση άρχισαν οι διαμαρτυρίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί διαμαρτύρονται; Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης σχημάτισε μια κυβέρνηση που αυτοί δεν την εγκρίνουν.

Αυτό είναι παντελώς αδιάφορο. Όπως επίσης αδιάφορες θα είναι και οι διαμαρτυρίες τους όταν η Νέα Δημοκρατία θα αρχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της.

Δηλαδή, να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών, να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, την μείωση της φορολογίας κλπ.

Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ειλικρινής απέναντι στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο. Υποσχέθηκε τα ελάχιστα και ψηφίσθηκε για να εφαρμόσει αυτά ακριβώς τα ελάχιστα.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει το «ας κάνει και το 10% των όσων εξήγγειλε». Έχουμε απαίτηση, όλοι εμείς που ψηφίσαμε Νέα Δημοκρατία, ο Κ.Μητσοτάκης να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε. Το 100%.

Καμιά έκπτωση.

Φαίνεται πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντα εξ ιδίων τα αλλότρια δεν έχουν κατανοήσει πως στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα κόμματα ψηφίζονται για να υπολοποιήσουν το πρόγραμμα τους.

Αν αυτοί αποδείχθηκαν πολιτικοί απατεώνες, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ειλικρινείς πολιτικοί που υπόσχονται όσα πιστεύουν πως μπορεί να εφαρμόσουν.

Η διαμαρτυρία έχει νόημα όταν οι ηγέτες φαίνονται ασυνεπείς προς τους πολίτες. Όταν π.χ. τους υπόσχονται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια πράττουν τα εντελώς αντίθετα.

Το να εγκαλεί ένα κόμμα μια κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει το πρόγραμμα της είναι παράλογο. Δείχνει έλλειψη κατανόησης των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού, γιατί περιφρονεί την ψήφο της πλειοψηφίας των πολιτών.

Μάλιστα, με την αντιπολιτευτική συμπεριφορά του προσπαθεί να ακυρώσει την θέληση των πολλών.

Π.χ.είναι σαφές πως η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε προεκλογικά πως η διάσωση της καταρρέουσας, λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΗ, θα γίνει μέσω της εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή.

Αυτή η θέση, μαζί με αρκετές ακόμα, εγκρίθηκε από το 40% των ψηφοφόρων. Με απλά λόγια γνωρίζαμε όταν ψηφίζαμε. Δεν έγινε υφαρπαγή ψήφου.

Και άλλοι, οι περισσότεροι υπερψήφισαν και άλλοι, οι λιγότεροι καταψήφισαν.

Γι΄αυτό γίνονται εκλογές και γι΄αυτό στις φιλελεύθερες δημοκρατίες υπάρχει ο πολυκομματισμός. Κάθε κόμμα και το πρόγραμμα του και ο κυρίαρχος λαός—όπως λέμε—επιλέγει.

Γράφω αυτά τα αυτονόητα γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μαθήματα δημοκρατικής αγωγής. Δεν έχουν κατανοήσει πως ηττήθηκαν την Κυριακή και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αφήσουν τον νικητή των εκλογών να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

Τα προγράμματα στις δημοκρατίες δεν ακυρώνονται από τις μειοψηφίες των πεζοδρομίων, όταν μάλιστα αυτά έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια στην κρίση των πολιτών.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν αλλοίωση των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.