Ρόμπερτ Ουίλσον, Γιώργος Λάνθιμος στο νέο πρόγραμμα της Λυρικής

Ρόμπερτ Ουίλσον, Γιώργος Λάνθιμος στο νέο πρόγραμμα της Λυρικής

Όπερα, μουσική, κινηματογράφο, μεγάλα έργα αλλά και κορυφαία διεθνή και ελληνικά ονόματα, όπως ο Ρόμπερτ Ουίλσον, ο Γιώργος Λάνθιμος, η Έμμα Στόουν, ο Νίκος Καραθάνος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, η Κατερίνα Ευαγγελάτου και πολλοί ακόμη, περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) για το πρώτο εξάμηνο του 2022  (στην ουσία επτάμηνο). 

«Ευχή και επιθυμία μας είναι να αφήσουμε πίσω μας το σκοτάδι, τα σύννεφα, τις σκυθρωπές φιγούρες και τα σιωπηλά στόματα και να ανοίξουμε το βλέμμα στη νέα χρονιά με λαμπερό ήλιο, μεγάλα χαμόγελα και ανοιχτές αγκαλιές. Οι παραστάσεις μας είναι μια βουτιά στα ήρεμα νερά της αισιοδοξίας, μια βόλτα σε ένα κατάφυτο δάσος, ένα βλέμμα στη θάλασσα. Όπως η φύση έχει τη μοναδική ικανότητα να ηρεμεί και να επαναφέρει τον άνθρωπο στον άξονά του, έτσι και η τέχνη είναι εδώ για να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές μας, να φωτίσει τις αξίες και να εστιάσει στη ζωή» αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Από τα κορυφαία του νέου προγραμματισμού είναι η φιλόδοξη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το διάσημο Φεστιβάλ του Μπάντεν – Μπάντεν στην όπερα «Οθέλλος» του Τζουζέπε Βέρντι. Τη σκηνοθεσία θα υπογράψει ο πολυβραβευμένος  Ρόμπερτ Ουίλσον. Ο «μάγος της εικόνας», θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό έναν σύγχρονο «Οθέλλο», μέσα σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό πλαισιωμένο από εντυπωσιακούς φωτισμούς, που έχει επίσης επιμεληθεί ο ίδιος.

 Πρωταγωνιστής της παράστασης, που  έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής στο εξωτερικό, θα είναι ο διεθνούς φήμης τενόρος Αλεξάντρς Αντονένκο ο οποίος θα πλαισιώνεται από μια δυνατή ομάδα Ελλήνων λυρικών ερμηνευτών όπως η Τσέλια Κοστέα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, και ο Δημήτρης Πακσόγλου. Ο κατά Ουίλσον «Οθέλλος» θα παρουσιαστεί στην αίουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στις 20, 23, και 27 Φεβρουαρίου και στις 2, και 6 Μαρτίου.

Με μια ταινία μικρού μήκους, αλλά μεγάλης έμπνευσης, επιστρέφει ο Γιώργος Λάνθιμος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα που παντρεύει τις διαφορετικές τέχνες μεταξύ τους. Η ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Βληχή», γυρίστηκε στην Τήνο, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του ίδιου, με πρωταγωνιστές την Οσκαρική ηθοποιό Έμμα Στόουν και τον διεθνούς φήμης Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μποννάρ. 

Η ιδιαιτερότητα αυτής της παρουσίασης, έγκειται στο γεγονός ότι θα προβληθεί, στις 6, 7 και 8 Μαΐου,  συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μουσικά σύνολα θα ερμηνεύουν έργα των Μπαχ/Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Οσοκάουα. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωτοπριακού προγράμματος της ΕΛΣ και του Οργανισμού ΝΕΟΝ «The Artist on the Composer».

Παράλληλα, ο εμπνευσμένος σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, με πολλές θεατρικές επιτυχίες, θα προσεγγίσει αυτή τη φορά τον μαγικό κόσμο της όπερας. Επέλεξε μάλιστα την νέα όπερα, τη «Μέσα Χώρα» του Άγγελου Τριανταφύλλου, η οποία πραγματεύεται ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, την μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος «Η «Μέσα Χώρα» είναι μια όπερα χωρίς πράξεις και χωρίς σκηνές. Είναι ένα σπονδυλωτό έργο με νησίδες που γεννιούνται η μία από την άλλην και όλες μαζί ακολουθούν τη ροή ενός ορμητικού ποταμού. Κύρια έμπνευση υπήρξε εξαρχής ο θάνατος των ηλικιωμένων από μοναξιά, φαινόμενο που σε κάποιες χώρες όπως στην Ιαπωνία είναι σαρωτικό και μαζικό. Στην όπερα αυτή εγείρονται ερωτήσεις για το γήρας, τη μοναξιά, την αρρώστια, τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις και τη φθαρτότητα με την οποία όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι...». Και συμπληρώνει με νόημα: «Η Μέσα Χώρα μιλάει για όσους στο λυκόφως της ζωής τους στραφήκαν προς τα μέσα και πέθαναν από μοναξιά. Γι’ αυτούς που βρήκαν τη σορό τους μετά από καιρό πολύ. Για όσους βλέπαν στον ουρανό μόνο τον αστερισμό του Λύκου. Για τους γονείς μας. Για τη θεία Βαγγελιώ και τον Αργύρη. Για τον άγνωστο που μένει στο απέναντι σπίτι. Για όλους όσους έφυγαν σα μοναχικοί αστέρες όταν η μοναξιά τους ανατινάχτηκε με πάταγο». 

Η «Μέσα Χώρα» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στιις 8, 10, 12, 13 Ιουλίου, υπό την μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και την συμμετοχή λυρικών ερμηνευτών, ηθοποιού αλλά των τραγουδιστριών του έντεχνου ρεπερτορίου Σαββίνας Γιαννάτου και Έλλης Πασπαλά.

Η ΕΛΣ τιμά και τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Στις 4 και 5 Μαρτίου θα παρουσιαστούν κάποιοι από τους πλέον σημαντικούς κύκλους της δημιουργίας του, που γεννήθηκαν κατά την δύσκολη περίοδο της Δικτατορίας. Ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Απόστολος Ρίζος και η Σαββέρια Μαργιολά, συνοδευόμενοι από την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», θα ερμηνεύσουν τα αξέχαστα τραγούδια του συνθέτη από τους Κύκλους «Τα τραγούδια του Αγώνα», «Τα τραγούδια του Αντρέα», «Romancero Gitano», «Μυθιστόρημα», «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Στην Ανατολή», «Αρκαδίες» και φυσικά το εμβληματικό «Άξιον Εστί».

Κανονικά πάντως, την πρώτη χρονιά μετά την «αναχώρηση» του συνθέτη, θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί και μια εκδήλωση στο Ηρώδειο. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι η Λυρική δεν ασχολείται ποτέ με την παρουσίαση κάποιας από τις όπερές του, γεγονός που πάντοτε τον στενοχωρούσε. Ας μη λησμονηθεί αυτό στο πρόγραμμα για το 22- 23. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να τιμηθεί σωστά η μνήμη του…

Ανάμεσα στις νέες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεχωρίσαμε επίσης το ορατόριο του διακεκριμένου Τούρκου συνθέτη Καμράν Ιντζέ «Jus soli», που θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η ιδέα πίσω από αυτήν την ανάθεση ήταν να φωτιστεί όχι η πλευρά του νικητή αλλά αυτή του ηττημένου και να παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίοι βλέπουν οι σύγχρονοι Τούρκοι την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. 

Μαζί με όλα τα παραπάνω θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά κορυφαίους Έλληνες και ξένους λυρικούς καλλιτέχνες,  μαέστρους, σκηνοθέτες, χορογράφους. 


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20, 23, 26, 29 Ιανουαρίου & 3, 6, 10, 13 Φεβρουαρίου 2022
Όπερα «Ουμπέρτο Τζορντάνο» του Αντρέα Σενιέ
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος

22 Ιανουαρίου 2022
Συναυλία βραβευθέντων έργων Διαγωνισμού Σύνθεσης Λυρικού Τραγουδιού
1821, Ελληνική Επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση

20, 23, 27 Φεβρουαρίου & 2, 6 Μαρτίου 2022
«Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι
Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί: Ρόμπερτ Ουίλσον

4, 5 Μαρτίου 2022
Συναυλία «Τραγούδια του Αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη»
Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Απόστολος Ρίζος, Σαββέρια Μαργιολά μεε τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

13 Μαρτίου 2022
Ορατόριο «Jus soli» του Καμράν Ιντζέ
Λιμπρέτο: Ιζεντίν Τσαλισλάρ
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Πρώτη παρουσίαση

6, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 17 Απριλίου 2022
Όπερα «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό
Μουσική διεύθυνση: Πιερ Ντυμουσσώ
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Κινησιολογία: Ρενάτο Τζανέλλα

6, 7, 8 Μαΐου 2022
Ταινία μικρού μήκους «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Έμμα Στόουν και Νταμιάν Μποννάρ

18, 20, 21, 22, 25 Μαΐου 2022
Μπαλέτο - Τρίπτυχο χορού σε χορογραφίες Κωνσταντίνου Ρήγου, Γίρζι Κύλιαν, Οχάντ Ναχαρίν
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

2, 5, 8, 11 Ιουνίου 2022 - Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Όπερα «Ριγολέττος» του Τζουζέππε Βέρντι
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

8, 10, 12, 13 Ιουλίου 2022
Νέα όπερα «Μέσα Χώρα» του Άγγελου Τριανταφύλλου
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Λυρικοί τραγουδιστές: Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Καλύβας, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Θεοδώρα Μπάκα, Κωστής Ρασιδάκις, Γιώργος Σαμαρτζής
Έντεχνοι τραγουδιστές: Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά
Ηθοποιός: Ιωάννα Μπιτούνη

28, 29, 30, 31 Ιουλίου 2022 - Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Όπερα «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι
Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα