Αμετακίνητοι οι Βρετανοί στις θέσεις τους για τα Παρθενώνεια γλυπτά

Αμετακίνητοι οι Βρετανοί στις θέσεις τους για τα Παρθενώνεια γλυπτά

Άκαμπτη στάση κρατά η βρετανική αντιπροσωπεία στην 23η σύνοδο διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO στο Παρίσι. Οχυρωμένη πίσω από τα επιχειρήματα πως ο Έλγιν απέκτησε νομίμως τα Παρθενώνεια Γλυπτά και πως η νομοθεσία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κάποιο από τα εκθέματά του, καταδεικνύει πως η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει αποστεί ούτε χιλιοστό από τις θέσεις της.

Αν και πολλές χώρες υποστήριξαν το πάγιο από το 1984 αίτημα της Ελλάδας, η Βρεταννίδα αντιπρόσωπος απαντούσε μονίμως αρνητικά σε όλες τις ενδιάμεσες προτάσεις που έγιναν με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος. Παρόλα ταύτα, η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε μόλις λίγες μέρες πριν, διατρανώνοντας πάντοτε τις άκαμπτες θέσεις της, να πείσει πως ενδιαφέρονται για διάλογο με την Ελλάδα.

Η δημοσιοποίηση ότι στάλθηκε επιστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο με αίτημα συνάντησης της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Βρετανό υπουργό Λόρδο Πάρκινσον, κατά πάσα πιθανότητα έγινε για το θεαθήναι. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει απόφαση της προηγούμενης συνόδου της επιτροπής, που έγινε τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε εκείνη τη σύνοδο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης (ICPRCP) είχε εκδώσει ξεχωριστή απόφαση με την οποία υποχρέωνε τους Βρετανούς σε διάλογο με την Ελλάδα. Αυτό έκαναν λοιπόν, χωρίς να αναλαμβάνουν καμιά υποχρέωση. Η δε στάση της στην τωρινή σύνοδο, τίποτα καλό δεν προμηνύει.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, δίνει μεγάλο αγώνα ώστε οι θέσεις μας να συναντήσουν και αυτή τη φορά την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Με καθαρή γλώσσα, με επιχειρήματα, αλλά και με εξαιρετική προσέγγιση του τι είναι και τι σημαίνουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα μέλη δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Βασιλική Παπαγεωργίου και Αρτεμις Παπαθανασίου (από το υπουργείο Εξωτερικών).

Πολλές φορές οι Έλληνες αντιπρόσωποι στρίμωξαν τη βρετανική αντιπροσωπεία. Ανάμεσα σε όσα αναφέρθηκαν, ήταν ότι ο νόμος τον οποίο επικαλούνται οι Βρετανοί, και πίσω από τον οποίο καλύπτονται, μπορεί άριστα να αλλάξει.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης στάθηκε ιδιαίτερα στη ζωφόρο, που απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων. Όπως είπε στην εμπνευσμένη ομιλία του - παρουσίαση του θέματος, πρόκειται για την αναπαράσταση της μεγάλης πομπής επί αθηναϊκής δημοκρατίας με την παρουσίαση ανδρών, γυναικών, νέων, ηλικιωμένων, ιερέων και παρθένων αφιερωμένων στη θεά, ιππέων και πελταστών, αριστοκρατών και μελών της γερουσίας. «Ήταν εκεί όλες οι κοινωνικές τάξεις της Αθηναϊκής Δημοκρατίας χωρίς εξαιρέσεις» τόνισε.

Κατόπιν ανέφερε πως ο Έλγιν εκμεταλλεύθηκε τα προνόμια που είχε ως διπλωμάτης για να αρπάξει και να μεταφέρει τα γλυπτά στο εξωτερικό. «Πλέον, γεννάται το ερώτημα: πώς μπορεί ένα μουσείο όπως το Βρετανικό, που υπερηφανεύεται για τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και θέλει να θεωρείται οικουμενικό μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού να παρακρατεί διαμελισμένα τεμάχια του μνημείου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας;»

Μια από τις παρατηρήσεις που έγιναν από μέλη αντιπροσωπειών άλλων χωρών ήταν πως ακόμα και οι βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα περισσότερα κλεμμένα αντικείμενα στον κόσμο.

Η σύνοδος κλείνει σήμερα και η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι επί των επάλξεων μέχρι την τελευταία στιγμή.