8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Υπό την απουσία Καμμένου η αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Υπό την απουσία Καμμένου η αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Απών από την αυριανή προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για το ολιστικό σχέδιο θα είναι ο Πάνος Καμμένος, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα αφού πριν από λίγες μέρες δεν παρευρέθηκε ούτε στη συζήτηση για τη Novartis. Όπως ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο κ. Καμμένος λόγω ταξιδιού στο Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή. Μάλιστα, ορισμένοι επέμεναν ότι συζητήθηκε από πλευράς ΑΝΕΛ αναβολή της συζήτησης, πληροφορία όμως που διαψεύδεται από αρμόδιους κοινοβουλευτικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή απουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ από σημαντική συζήτηση στη Βουλή, με αποτέλεσμα να πλανώνται σκιές πάνω από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Κι αυτό διότι αύριο, μολονότι η συζήτηση αφορά το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη επικαιρότητα. Όπως για παράδειγμα στην επίθεση προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά το φιάσκο με τη «Μακεδονία του Ίλιντεν». Ζητήματα, τα οποία δημιουργούν τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία, ειδικά μάλιστα το ονοματολογικό μετά τη πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου των ΑΝΕΛ, όπου δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα.

Ο κ. Καμμένος φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να εντείνει περαιτέρω το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά και να ξεσηκώσει νέα θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πρώτος τον λόγο αναμένεται να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά, άλλωστε, έχει προκαλέσει τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, «σχετικά με την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και μέσω αυτής και του Ελληνικού λαού, για το περιεχόμενο των κρίσιμων συζητήσεων που η Κυβέρνηση ερήμην τους διεξάγει με τους εταίρους και δανειστές».

Ακολούθως τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, με την συζήτηση να ολοκληρώνεται -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- περίπου στις έξι το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι αν και δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής κατ' εξαίρεση θα δοθεί ο λόγος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Επίσης ομιλία θα απευθύνουν οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.