7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισαν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γιοχάνες Χαν, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Πιερ Μοσκοβισί. 

Με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνουν:

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν μέσω twitter o Πιέρ Μοσκοβισί και ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Αντίστοιχα ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε: «Χαιρετίζω την ψήφο της συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης.

Ως «καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη» περιγράφει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως λέει, αποτελεί «και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική», ενώ «είναι μια νίκη για την διπλωματία».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μάας: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ("Republik Nordmazedonien") στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους την διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί και ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για την διπλωματία».

Ως «νίκη για την ειρήνη» στην περιοχή χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, η Ευρωομάδα των Πρασίνων, σημειώνοντας πως η χώρα τώρα θα μπορέσει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Αφού ξεπεράστηκαν τα τεράστια εμπόδια, η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος ανοίγει την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο προωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόρα Ζάεφ πρέπει να επαινεθούν για τις ρεαλιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία επί της ονομασίας», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ.

Ως «πραγματικά ιστορική» χαιρετίζει σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τη σημερινή κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τονίζει ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ανοίγει στη Βόρεια Μακεδονία (όπως αποκαλεί πλέον τη γειτονική χώρα) το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογραμμίζει, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.