Στα Σκόπια με 10 υπουργούς αύριο ο Αλ. Τσίπρας - Ποιοι επιχειρηματίες θα τον συνοδεύουν

Στα Σκόπια με 10 υπουργούς αύριο ο Αλ. Τσίπρας - Ποιοι επιχειρηματίες θα τον συνοδεύουν

Την πρώτη επίσκεψη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα πραγματοποιήσει αύριο στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.Εν τούτοις ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι στον κατάλογο που διέρρευσε για τους επιχειρηματίες που θα τον συνοδεύσουν περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα που έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο ταξίδι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως θα έχει κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν 10 μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία επιχειρηματιών, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι περίπου 70 επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια μεταξύ των οποίων στελέχη από τις εταιρείες ΣΙ?ΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ?ΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Α?ΜΗΕ,Motor Oil,Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  ΑPIVITA.

Επιπλέον αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά συμφωνιών με κυριότερες από αυτές είναι τις εξής:

-Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

-Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.