8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Ομάδα Αχρίδος για την ένταξη της πΓΔΜ σε NATO και ΕΕ φτιάχνει ο Ζάεφ

Ομάδα Αχρίδος για την ένταξη της πΓΔΜ σε NATO και ΕΕ φτιάχνει ο Ζάεφ

Τη σύσταση της ομάδας της Αχρίδας, η οποία θα συμβάλει στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρώην γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, λόρδο Ρόμπερτσον.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η άτυπη ομάδα θα στελεχώνεται από επιφανή πολιτικά πρόσωπα όπως ο λόρδος Ρόμπερτσον, ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ και ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα μέλη της ομάδας είναι αποδεδειγμένοι φίλοι της πΓΔΜ που θα υποστηρίξουν την βούληση της χώρας να γίνει το 30ο μέλος του NATO.

Ο κ. Ζάεφ επέμεινε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο NATO εντός του έτους, όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο twitter.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συναινέσει στην προσχώρηση των Σκοπίων στη Συμμαχία προτού επιτευχθεί λύση στο ονοματολογικό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να διαμηνύει την περασμένη εβδομάδα πως τα περιθώρια για συμφωνία πριν τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου έχουν εξανεμιστεί.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ έγραψε στο twitter πως τα Σκόπια έχουν κάνει μεγάλο άλμα για την διόρθωση των προβλημάτων που είχε διαγνώσει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό εξουσιών και το κράτος δικαίου. Χαρακτήρισε μεγάλο κίνητρο την σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ωστόσο διαμηνύσει πως οι οριστικές αποφάσεις για έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με επίδοξα μέλη λαμβάνονται ομόφωνα από τους 28 εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – όχι από την Κομισιόν.

Πηγή: skai.gr