Παραδοχή Τσακαλώτου: Προ των πυλών οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Παραδοχή Τσακαλώτου: Προ των πυλών οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Γκρίνια εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσή τους ότι έρχονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε αύξηση του εν λόγω φόρου στα ακίνητα.

Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικουμενικών ενώπιον πολλών βουλευτών (η αίθουσα της Γερουσίας ήταν γεμάτη), ομολογώντας ότι θα επιβαρυνθούν και λαϊκές περιοχές. Ωστόσο, όπως είπε, θα είναι πολύ μικρή και δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ ετησίως. Αντίθετα η αύξηση στις τουριστικές περιοχές (νησιά για παράδειγμα) θα είναι μεγαλύτερη. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το 67% των ιδιοκτητών ακινήτων θα καταβάλει τα ίδια ποσά, το 15% θα πληρώσει περισσότερα, ενώ το 18% θα καταβάλει λιγότερα. Ακούγοντας τον ΥΠΟΙΚ να μιλά για νέες επιβαρύνσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν… ανήσυχοι, εκφράζοντας τον φόβο τους. Όχι για το γεγονός ότι κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, αλλά επειδή ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε λαϊκές γειτονιές θα  οδηγήσει σε αποκλεισμό των νοικοκυριών από την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.

Πάντως, φέρονται να υπήρξαν και κάποιοι που εμφανίστηκαν δύσπιστοι ως προ το 20 ευρώ, εκτιμώντας ότι η αύξηση ίσως είναι μεγαλύτερη.  Επιχειρώντας να τους καθησυχάσει ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι θα τους προσκομίσει μια λίστα με τις περιοχές που θα υποστούν τις αυξήσεις, στην οποία θα αναγράφεται και η διαφορά, σε σχέση με τι πλήρωναν παλαιότερα.

Ως... τυράκι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δόθηκε η διευθέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελέσει θετική έκβαση μια επιμήκυνση αποπληρωμής των χρεών κατά 10 έτη. Ιδανικότερη, δε, «λύση» θα είναι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός, αποσυνδεδεμένος από οποιαδήποτε αιρεσιμότητα, εάν για παράδειγμα δεν επιτευχθούν κάποιοι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν είναι της παρούσης και πως «προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης».

«Μασάζ» και από Γιώργο Χουλιαράκη

Σε μασάζ επιδόθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης επιχειρώντας να πείσει τους βουλευτές ότι τις επόμενες χρονιές εξαιτίας των ρυθμών ανάπτυξης θα έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Μάλιστα εξειδίκευσε την κυβερνητική πρόταση λέγοντας τα εξής:

-Το 2019 το 100% (δηλαδή περί τα 700 εκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις από τον χώρο που θα δημιουργηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης.

-Το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα πάει σε φοροελαφρύνσεις και το 25% σε αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού

-Τέλος το 2021 η αναλογία φοροελαφρύνσεων και δαπανών του προϋπολογισμού θα είναι 50-50%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρεται να ικανοποιήθηκαν, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, τον λόγο πήρε και ο  υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στη συμφωνόια με τους Θεσμούς δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό. Με άλλα λόγια άφησε ανοικτό παράθυρο αυξησής του μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης