ΝΔ: Η κυβέρνηση καθυστερεί, η κλεψύδρα αδειάζει, τα διακυβεύματα είναι μεγάλα

ΝΔ: Η κυβέρνηση καθυστερεί, η κλεψύδρα αδειάζει, τα διακυβεύματα είναι μεγάλα

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με αυξημένη ανησυχία μετά και το χθεσινό Eurogroup παρακολουθούν στη ΝΔ να χάνονται το ένα μετά το άλλο τα ορόσημα που και η ίδια η κυβέρνηση θέτει στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το τοπίο είναι θολό, τα σύννεφα του προβληματισμού για την αναβίωση κλίματος πρώτου εξαμήνου 2015 πυκνώνουν πάνω από την Πειραιώς και ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποιεί ότι η χώρα "το καλοκαίρι του 2015 έφτασε πολύ κοντά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, τον οποίο δεν έχουμε αποφύγει οριστικά ακόμη". "Διότι έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει είναι να βάζει φόρους", όπως είπε χθες.

Εκείνο που εντείνει τους γαλάζιους προβληματισμούς είναι ότι για μία ακόμη φορά δικαιώνονται από τις εξελίξεις οι προειδοποιήσεις για το βαρύ τίμημα που έχουν οι καθυστερήσεις, η διγλωσσία και η μεταρρυθμιστική αμφιθυμία της κυβέρνησης. Και μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να διαμορφωθούν συνθήκες για λιτότητα διαρκείας με επώδυνες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που θα "ναρκοθετούν" το πεδίο στην οικονομία, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για ακόμη πιο σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Με αιχμή πάντοτε το αίτημα για εκλογές άμεσα, καθώς "η κλεψύδρα αδειάζει" και "ο χρόνος κυλά σε βάρος της χώρας".

Ταυτόχρονα όμως εντείνει και την προβολή του μηνύματος πως η ΝΔ ζητά εκλογές γιατί και η ίδια είναι έτοιμη να "επωμιστεί τις βαριές ευθύνες διαχείρισης" της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και διαθέτει ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μπορεί να την οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα όμως και ότι είναι αποφασισμένη να πάρει και τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υποκύπτει σε λογικές πολιτικού κόστους.

«To μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της ατολμίας, της ακινησίας και της αντίληψης της εξουσίας ως αυτοσκοπού", τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας μία κατάσταση όπου "ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα", όπως είπε.

"Εμείς θα αναλάβουμε όλο το βάρος", διαβεβαίωσε μάλιστα όταν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, τέθηκε υπόψιν του η φράση του J.C. Junker ότι "όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν ξέρουμε πως θα επανεκλεγούμε εάν το κάνουμε".

"Αποδίδει ως έναν βαθμό την πολιτική πραγματικότητα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο σημειο που βρισκόμαστε δεν έχουμε πια κανένα απολύτως χρονικό περιθώρι", σχολίασε. "Δεν έχουμε τέτοια διλήμματα", πρόσθεσε. "Εάν η χώρα δεν προχωρήσει τολμηρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τότε θα έχουμε την ευθύνη για την κατάρρευσή της στα χέρια μας. Έχουμε πλήρη αίσθηση των μεγάλων ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει και αυτό είναι που θα μας εξασφαλίσει την επανεκλογή μας στο μέλλον".

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την ανάγκη να λάβει τις επώδυνες αποφάσεις που απαιτούν οι δανειστές, ακριβώς επειδή η δική της διαπραγματευτική τακτική και η έλλειψη αξιοπιστίας ενίσχυσε τις πιο ακραίες απόψεις μεταξύ των δανειστών, οι οποίες προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται πως θα αναζωπυρωθεί το σενάριο "δραπέτευσης" μέσω εκλογών μέσα σε κλίμα ρήξης με "τεχνητά διλήμματα". Όσο και εάν η εκτίμηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, όπως την διατύπωσε προχθές και από το βήμα της ΠΕ της ΝΔ, είναι ότι ο πρωθυπουργός "στο τέλος θα αποδεχθεί τα πάντα" διότι βασικό μέλημα της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι η παραμονή στην εξουσία, το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.

Στο αυτό το κλίμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει πάντως να στέλνει μηνύματα και στην πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μάλιστα χθες υπήρξε αιχμηρός και για τις λογικές λαϊκισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Η Ευρώπη αντιμετώπισε τον λαϊκισμό της ελληνικής πλευράς συχνά με υπερβολές και ισοπεδωτικές γενικεύσεις", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Και όπως συναντά λογικές που υπαγορεύονται από το πολιτικό κόστος στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίστοιχα συναντάμε τέτοιες λογικές και στην Bundestag και σε άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης", συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.