8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Ν. Κοτζιάς: Δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Ν. Κοτζιάς: Δεν χρειάζονται 180 βουλευτές για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Ευθεία απάντηση στους σημερινούς ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου για την ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς καθώς επεσήμανε ότι η συμφωνία έχει περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων και έχει οριστεί η προεργασία ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019.

Μάλιστα απάντησε και στο αίτημα του Πάνου Καμμένου για ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι καλή και εθνικά συμφέρουσα και τόνισε ότι ενώ αρχικά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το 80% των πολιτών την απέρριπτε, τώρα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 55%.

Κατηγόρησε, δε, όσους εναντιώνονται στη συμφωνία ότι δεν θέλουν την ειρήνη και ότι κινούνται στο μοτίβο του εθνικισμού του VMRO. 

O Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα έχει την απαιτούμενη στήριξη και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά για να εξηγηθεί η συμφωνία καθώς υπάρχουν στοιχεία που έχουν διαστρεβλωθεί από την αντιπολίτευση.

Τόνισε εξάλλου ότι η συμφωνία έχει ήδη προχωρήσει καθώς έχει περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων ενώ σε αυτή αντιτίθεται ο πρόεδρος Ιβανόφ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν τα προβλήματα και δεν θέλουν την λύση τους σε κοινή στάση με τον Γκιόργκι Ιβανοφ.

«Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον», υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.

Επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.