8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Ιταλία: Αμφισβητείται το βιογραφικό του υποψήφιου πρωθυπουργού

Ιταλία: Αμφισβητείται το βιογραφικό του υποψήφιου πρωθυπουργού

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με την πρόεδρο της γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι. Τους πληροφορεί για την έκβαση των μέχρι τώρα προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Χθες τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του καθηγητή Νομικής Τζουσέπε Κόντε για την πρωθυπουργία. Αλλά ο Ιταλός πρόεδρος δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα το απόγευμα θα μεταβεί εκτός Ρώμης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων και είναι πιθανό να συναντήσει αύριο τον Ιταλό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, ο Ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή την φορά, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού και μετά ανακοίνωσαν στον ιταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματαρέλα. 

Τέλος υπάρχει και ένα στοιχείο προς εξακρίβωση. Ο Ιταλός υποψήφιος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όμως οι New York Times, έπειτα από μια πρώτη εξακρίβωση, αναφέρουν ότι δεν βρήκαν το όνομά του στα αρχεία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.  Αυτό αναφέρει και σε tweet του, ο δημοσιογράφος των Times:

Ωστόσο τα Πέντε Αστέρια απέρριψαν σήμερα το ενδεχόμενο ο Κόντε να έχει παραφουσκώσει τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του στο βιογραφικό του.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το εν λόγω κόμμα, ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα ούτε πως πήρε δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο αυτό.

«Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να βαθύνει τη γνώση του, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία», αναφέρουν τα Πέντε Αστέρια.

«Έτσι ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος φωνάζουν για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως διαθέτει», προσθέτει.

Σήμερα έφτασε και μια νέα προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά την Ελλάδα».

«Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις», τονίζει ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι απάντησε σήμερα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της Ένωσης, που έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την γραμμή που εννοεί να υιοθετήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το μεταναστευτικό.

«Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις. Μετά τους Γάλλους και τους Γερμανούς, σήμερα είναι η σειρά του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ''Ασελμπορν." Ο Ματαρέλα ελπίζω να μην επιτρέψει στην νέα ιταλική κυβέρνηση να καταστρέψει όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη". Επιβεβαιώνω: στο εξωτερικό, ας είναι νηφάλιοι, το συμφέρον των Ιταλών θα το σκεφθούμε εμείς», έγραψε, χαρακτηριστικά, ο Σαλβίνι στο Facebook.

Την ώρα αυτή, στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο με τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους, τον καθηγητή Τζουσέπε Κόντε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP