8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Αδειάζει Π. Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Βούτσης

Αδειάζει Π. Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Βούτσης

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα μυστικά κονδύλια. Ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, μιας και όπως τόνισε έχει ψηφιστεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα κονδύλια που ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ «ελέγχονται» από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων όπου πρόεδρος καλεί τους Αντιπροέδρους για να τους ενημερώσει προφορικώς για την εν λόγω δαπάνη.

«Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί ήδη 6 φορές, ενώ εκκρεμεί από 15/10 νέο αίτημα του ΥΠΕΞ για το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ημερομηνία», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, την ώρα που πάντως εκτίμησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει απόρρητα κονδύλια, αν και πληροφορίες μιλάνε επί του αντιθέτου.

«Ίσως για το Άμυνας να υπάρχουν κάποιες απόρρητες συζητήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δεν αφορούν απόρρητα κονδύλια, αλλά προγραμματισμένα κονδύλια, τόνισε και προσέθεσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «είμαστε ευτυχείς που διαλαμβάνεται η Βουλή για πρώτη φορά για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ούτε ανάμιξη, ούτε έγκριση και δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι το ζήτημα που ανέκυψε χθες είναι σαφές πως σε ότι αφορά τη Βουλή θεωρείται απολύτως αποσαφηνισμένο. «Τις ίδιες εξηγήσεις είχε δώσει απ' ότι ξέρω κι ο κ. Κοτζιάς αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να έχετε από πρώτο χέρι ότι αυτή η διαδικασία έχει τηρηθεί απαρεγκλίτως στον έναν χρόνο που ισχύει αυτή η διαδικασία», είπε. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ποσά κάτω από 25.000 ευρώ δεν ελέγχονται από κανέναν, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι πιθανό να είναι ελάχιστα αυτά τα ποσά.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι απολύτως αποσαφηνισμένο και πέταξε το μπαλάκι στον ΥΠΕΘΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι εννοεί.

Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών κι αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα με την συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Μπορεί να προκαλέσει και ήδη το έχει κάνει, μία ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα για την κατάθεση της συμφωνίας  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Γι' αυτό από τις χθεσινές εξελίξεις αν πει κανείς πως κάτι καλό βγήκε από χθες, που δεν υπάρχει κάτι καλό, είναι ότι διαμηνύθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη επιλογή αλλά και με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα την υπηρετήσει», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν τίθεται ζήτημα διαταραχής της κυβερνητικής συνοχής, διότι όπως είπε -ο κ. Κοτζιάς-  δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής μας πολιτικής αυτή την 3ετία πάντα στην κατεύθυνση της γενικής κυβέρνησης άρα δεν υπάρχει ούτε ίχνος συζήτησης περί αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης».