«Ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία»

«Ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία»

Στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν να αποτυπώνεται με τον πλέον καθαρό τρόπο η καταδίκη της ΕΕ στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα από το κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί είτε απόψε αργά το βράδυ είτε αύριο νωρίς το πρωί. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ιουνίου και Οκτωβρίου, «ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το βράδυ, στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως έκανε και στη σύνοδο του ΕΛΚ αλλά και στη συνάντησή του με τον Ντόναλτ Τουσκ.

«Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

«Η ''ομπρέλα'' αυτής της Συνόδου Κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα» ανέφεραν, για να προσθέσουν: «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα.

«Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», υπογράμμισαν.