8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ζεϊμπέκ: Καθ' υπερβολή η σύγκριση Ελλάδας - Τουρκίας

Ζεϊμπέκ: Καθ' υπερβολή η σύγκριση Ελλάδας - Τουρκίας

Ανέκρουσεν πρύμναν ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του στη Βουλή ότι «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Ελλάδα». Υποστήριξε ότι συνέκρινε «καθ' υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας - Τουρκίας», ενώ έκανε λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις ενός τμήματος της ομιλίας του».

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η δήλωση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έχει ως εξής:

«Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ' υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας - Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος.

Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας».

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση στελεχών της ΝΔ, προκάλεσε ο ισχυρισμός του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής της Βουλής, ενώ σε παρέμβασή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει».

Συγκεκριμένα, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μιλώντας στο ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη ανέφερε ότι «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω…».

Άμεση ήταν η αντίδραση των στελεχών της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την στάση του βουλευτή και πως ο ισχυρισμός είναι τουλάχιστον τραγικός. «Υπάρχει κρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και κοσμική παράδοση» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πήρε το λόγο και αφού σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος» εν συνεχεία υποστήριξε ότι «προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει» σημειώνοντας ότι «αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους»...