Υπουργικό συμβούλιο στη σκιά του Eurogroup

Υπουργικό συμβούλιο στη σκιά του Eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσουν και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, για την οποία η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Το θετικό για την Ελλάδα κλίμα στο Eurogroup, αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξουν πολύ καλά νέα την επόμενη εβδομάδα. «Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, «η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα».

Σύμφωνα πάλι με κυβερνητικές πηγές, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση, που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.