Υπόθεση Πετσίτη: Οι διαδρομές του χρήματος, ο Λαυρεντιάδης, η διαφημιστική και οι offshore 

Υπόθεση Πετσίτη: Οι διαδρομές του χρήματος, ο Λαυρεντιάδης, η διαφημιστική και οι offshore 

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ένα απίστευτο κουβάρι offshore εταιρειών, εκπροσώπων – βιτρίνα, διαφημιστικών εταιρειών ακόμη και μέσων ενημέρωσης τυλίγεται γύρω από το στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη και τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που ερευνώνται από τις αρχές με τη βοήθεια των αρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου.

Όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο μόνο θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι. Οι κυπριακές αρχές συμμετέχουν ήδη στην έρευνα που διενεργούν οι ελληνικές αφού η μια άκρη του κουβαριού δείχνει να βρίσκεται στη Μεγαλόνησο.

Διαδρομές ποσών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα από έναν κυκεώνα offshore και onshore εταιρειών με την εμπλοκή δικηγόρων που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αλλά και πολλοί άλλοι φέρονται να συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης για την οποία η κυβέρνηση και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιωπή.

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει πως η υπόθεση αφορά έναν ιδιώτη που θα ελεγχθεί, τα όσα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το newsbomb.gr καθιστούν επιτακτική την διαλεύκανσή της. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τις ενέργειες της ΝΔ που καλεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής την επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες ενέργειες, Αν. Ζαΐρη προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την πορεία των ερευνών.

Δεν είναι μια απλή υπόθεση

Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση δηλώνουν ότι δεν αφορά απλά δοσοληψίες μεταξύ ιδιωτών. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για πρόσωπα που έχουν υψηλές διασυνδέσεις με κυβερνητικά στελέχη και το ίδιο το Μαξίμου.

Η εμπλοκή του στενού φίλου και συνεργάτη του Νίκου Παππά, ο οποίος από σερβιτόρος αναγορεύθηκε σε σύμβουλο και συνεργάτη επιχειρηματιών με χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς που δεν δικαιολογούνται είναι ενδεικτική.

Και μπορεί επισήμως το Μαξίμου να δηλώνει πως «τράβηξε» τον δικό του δρόμου τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις σχέσεις κυρίως αυτές που αφορούν στην υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη και επιχειρηματιών με δοσοληψίες με το ελληνικό δημόσιο.

Η σχέση, δε, που ανέπτυξε ο Μ. Πετσίτης με τον Αρτέμη Αρτεμίου τον Κύπριο δικηγόρο που συνταξίδεψε με τον Ν. Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 και ενεφανίσθη να βγαίνει από το Μαξίμου το 2016, δείχνει πως η υπόθεση έχει και άλλες πτυχές που πρέπει να διερευνηθούν.

Τι αποκαλύπτει το Newsbomb

To ρεπορτάζ είναι άκρως αποκαλυπτικό. Όπως αναφέρει «η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) της Κύπρου, της οποίας ηγείται η διακεκριμένη εισαγγελέας Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού» ερευνά τις σχέσεις μεταξύ Μ. Πετσίτη και δικηγόρων εταιρειών και σε διάστημα δύο μηνών «έχει εντοπίσει τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις εταιρείες με τις οποίες εμπλέκεται ο Μανώλης Πετσίτης στην Κύπρο, καθώς και τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών αυτών».

Πρόκειται για εταιρείες «που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούν συστηματικά με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τόσο τους προσωπικούς λογαριασμούς του Πετσίτη, όσο και τους λογαριασμούς της εταιρείας του Boss Athens Single Member PC».

Μάλιστα αναφέρει ότι η έρευνα «της ΜΟΚΑΣ, της εισαγγελέως Εύας Ρωσσίδου-Παπακυριακού και της συνεργάτιδας της Μαρίας Κυρμίζη» καταγράφει «το πώς συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου "έκρυβαν" σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE, αλλά και να αποκαλυφθούν οι οικονομικές σχέσεις Πετσίτη με άλλους επιχειρηματίες».

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε εμβάσματα προς τον Μανώλη Πετσίτη «από την κυπριακής εταιρείας ARTMER LTD» ο διαχειριστής της οποίας είναι «η Fine Life Services LTD» που ανήκει «στη δικηγορική εταιρεία Fine Life Group LTD του γνωστού Κύπριου δικηγόρου Φώτου Πιττάτζη». Πραγματικός δικαιούχος όμως «εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ντέρης, ιδιοκτήτης της TAF SPORTS MARKETING AE».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αυτή είχε εμφανιστεί στα πρώτα δημοσιεύματα μεταξύ αυτών που μισθοδοτούσαν τον Μ. Πετσίτη την περίοδο 2016 – 2017 με αμοιβές που είχαν δηλωθεί στην εφορία για τα έτη αυτά

Η εν λόγω εταιρεία είναι προμηθευτής της ΕΡΤ.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Ο υπόδικος επιχειρηματίας με τα χρέη στη ΔΕΠΑ, που πλήρωνε με μεταχρονολογημένες επιταγές, εμφανίζεται ως βασικός χρηματοδότης. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που δηλώνει αδυναμία να πληρώσει μετρητοίς την ΔΕΠΑ, αλλά όταν πιέζεται βρίσκει μετρητά (όπως αποκάλυψε το Liberal.gr).

H offshore Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους «είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου, το δικηγόρο που εκπροσωπεί φορολογικά ο Πετσίτης στην Ελλάδα» Πρόκειται για εταιρεία που έχει κλείσει εν τούτοις. «Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη ΜΟΚΑΣ δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από την λιπασματοβιομηχανία ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει το ρεπορτάζ του newsbomb.gr, «στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016 πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου.

Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. Specialised Servises Limited και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου».

Το κουβάρι δεν σταματά εδώ αφού ο ίδιος δικηγόρος εμφανίζεται να ασχολείται και με άλλες εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 ανέλαβε ως παρένθετη εταιρεία την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Η έρευνα των κυπριακών Αρχών απεκάλυψε ότι η APLAW Specialised Servises (σήμερα S.P. Specialised Servises Limited), η εταιρεία ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου είχε συνομολογήσει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο».

Η διαφημιστική εταιρεία

Η δημιουργία μιας διαφημιστικής εταιρείας επίσης ελέγχεται. Πρόκειται για εταιρεία στην οποία μετείχαν oι Κύπριοι δικηγόροι Παναγιώτου και Πιερής η οποία ανέλαβε έργα δημοσίων υπηρεσιών και ΜΜΕ. Η εταιρεία μπήκε σε εκκαθάρισε αλλά ελέγχονται κάποια εμβάσματα στη γραμμή Κύπρου Ελλάδας

Η διαφημιστική εταιρεία επέτρεπε την ανάπτυξη σχέσεων με ΜΜΕ και τη λειτουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου είναι γνωστό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση χρηματικών ποσών και την επιστροφή τους σε αυτούς που επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν… νομίμων. 

Τέλος, έλεγχος γίνονται και για το θέμα της βίλας στην Βαρυμπόμπη όπου διέμενε έχοντα μετακομίσει από την Καισαριανή ο Μ. Πετσίτης. Ο τρόπος πληρωμής του ενοικίου καθώς και η εταιρεία που το κατέβαλε εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Ν. Ανδρικόπουλο βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των αρχών.