Υπόθεση Novartis: Νέα «παρωδία» στη Βουλή με τα ψηφοδέλτια

Υπόθεση Novartis: Νέα «παρωδία» στη Βουλή με τα ψηφοδέλτια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε πλήρη παρωδία εξελίσσεται η ψήφιση του πορίσματος για την υπόθεση της Novartis, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, αφού ουσιαστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της μη άσκησης δίωξης.

Η ηγεσία της Βουλής αναζητούσε εναγωνίως τρόπο να υπερκεράσει αυτό το εμπόδιο και έτσι «σκαρφίστηκε» το εξής: δίπλα στο «όχι» που θα περιλαμβάνει το σχετικό ψηφοδέλτιο(και το οποίο θα ψηφίσουν με βάση την γραμμή Μαξίμου) θα αναγράφεται και η αιτία, δηλαδή «λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής».

Συγκεκριμένα τα ψηφοδέλτια θα έχουν τις εξής επιλογές:

- Ναι στην δίωξη (για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)

- Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής

Αυτό όμως προκαλεί μείζον θέμα επί της διαδικασίας αφού τα κόμματα και οι βουλευτές που επιθυμούν να ψηφίσουν «όχι» θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Βουλής. Επί της ουσίας δεν θα έχουν μια καθαρή επιλογή ως προς το «όχι». Ως εκ τούτου, η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την σχετική ψηφοφορία, όχι όμως από τη συζήτηση. Σε αυτή - τονίζουν - θα αποδειχτεί ξανά η σκευωρία που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση για το σχετικό πόρισμα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής ενώ μέχρι της 8 το βράδυ θα έχει πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων κι επομένως δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 παρ. 1 Συντ.

Άρα, η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον έξι από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία αναμένεται να πάρουν τον λόγο για να τοποθετηθούν, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Στουρνάρας, Βενιζέλος, Σαμαράς, Γεωργιάδης, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος θα παρέμβουν σίγουρα στην Ολομέλεια, την στιγμή που ακόμα ο Μ. Σαλμάς και ο Π. Πικραμμένος δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν.