Υπόθεση C4i: Ο Ευ. Βασιλάκος… εκτιμά ότι ο Σημίτης γνώριζε και ο Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 18:55
-A +A
Υπόθεση C4i: Ο Ευ. Βασιλάκος… εκτιμά ότι ο Σημίτης γνώριζε και ο Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με εκτιμήσεις και… αναφορές στην τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών επί Υπουργίας Μειμαράκη, Ευάγγελος Βασιλάκος εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Γιάννο Παπαντωνίου για την υπόθεση C4i. Η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα έγινε στις 5.11.2018 και ακολούθως συντάχθηκε η σχετική δικογραφία (μαζί με τα προηγούμενα στοιχεία), η οποία εστάλη αμελλητί στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλάκος στην κατάθεσή του αναφέρει: «Θεωρώ αφελή τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια». Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη πρόταση διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα ποσά ή τον τρόπο με τον οποία χρηματίστηκαν, «αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη».

Περαιτέρω ο κ. Βασιλάκος κάνει και… εκτίμηση από που θα μπορούσαν να προέλθουν τα χρήματα. «Θα σας παραθέσω κάποια συγκεκριμένα ποσά για τη σύμβαση C4I, τα οποία, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να αποτελούν το ποσό των πιθανών παράνομων πληρωμών. Συγκεκριμένα, η σύμβαση του C4I ανέρχεται στο ποσό των 255.000.000 €. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».

Και συνεχίζει ο ίδιος: «Όπως σας ανέφερα, το ΚΥΣΕΑ της τότε εποχής γνώριζε πλήρως τόσο τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος όσο και τα οικονομικά στοιχεία της προμήθειας, εξ ου και οι διαδοχικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, οι οποίες κατά κύριο λόγο αναφέρονταν στα οικονομικά στοιχεία της προμήθειας. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι γνώριζαν για παράνομες πληρωμές, δεδομένης και της τότε περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας. Άλλωστε, το ότι γνώριζαν το έχουν παραδεχθεί δημόσια τόσο ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε δημόσιες δηλώσεις του το 2011 όσο και ο τότε Υπουργός Εθνικής  Άμυνας κ. Παπαντωνίου, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη SIEMENS. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου».

δικογραφία

Ο κ. Βασιλάκος κλείνοντας επανέρχεται στις εκτιμήσεις του λέγοντας ότι «είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι Υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα».

Τονίζει, δε, ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. «Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».  

Τέλος, ο κ. Βασιλάκος υποστηρίζει ότι οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρεία SAIC και την εταιρεία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Πάντως, κλείνοντας σχεδόν αναιρεί την προηγούμενη θέση του ισχυριζόμενος ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει  αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, «αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο»!

δικογραφία

Διαβάστε αναλυτικά την κατάθεση του Ευάγγελου Βασιλάκου εδώ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα