Υπό το «βάρος» του Σκοπιανού ο αγιασμός στη Βουλή

Υπό το «βάρος» του Σκοπιανού ο αγιασμός στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στους διαδρόμους της Βουλής, στο πλαίσιο του αγιασμού της νέας κοινοβουλευτικής Συνόδου, η οποία τελέστηκε υπό την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Εξάλλου, ακόμα και ο ίδιος έσπευσε να αναφερθεί για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αναμενόμενο.

Όπως είπε, «θα προσπαθήσουμε και η μία πλευρά και η άλλη πλευρά. Εμείς τα δικά μας τα πράματα θα κοιτάξουμε». Έδωσε ευχές για δύναμη και σύνεση εκ μέρους των «300», καθώς «περιμένουμε πολλά, γιατί έχουμε υποφέρει και πολλά».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες υποστήριξε ότι  με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς μνημονίων, η χώρα έχει βαθμούς ελευθερίας και αποφασίζει για την τύχη της. «Να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη όλοι μας», σημείωσε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος με τον Νίκο Βούτση χτυπώντας το χέρι του στο ξύλο τραπεζιού να απαντά: «Ούτε τα ίδια, ούτε αλλά  Μακαριώτατε, πρέπει η  σοφία αυτών των χρόνων να πρυτανεύσει».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι δεν είχαμε συνηθίσει να ολοκληρώνεται μια τετραετία και να μπαίνουμε στην τέταρτη σύνοδο της  Βουλής. «Ούτε εσείς ούτε εμείς είχαμε συνηθίσει να μπαίνουμε σε τέταρτη  σύνοδο, θα είναι μία σύνοδος προεκλογική εκ των πραγμάτων αφού έχουμε τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις εθνικές εκλογές προς το τέλος αυτής της συνόδου. Αυτή τη χρονιά να έχουμε μια μεγαλύτερη ευθύνη όλοι μας, το πολιτικό σύστημα, οι δημοσιολογούντες αλλά κι εσείς από τη δική σας πλευρά», είπε.  

Από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται στον αέρα».  

«Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα» προσέθεσε και επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή την Συμφωνία. Όσο για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, ας συναισθανθούν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους. Δεν μπορούν άλλο να παριστάνουν ότι συγκυβερνούν επειδή για εκείνους "νυν υπέρ πάντων είναι η καρέκλα"», τόνισε η κ. Σπυράκη.

«Δικαίωση του Πάνου Καμμένου, είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” στην ΠΓΔΜ, εκτίμησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης και τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματός του είχε προβλέψει ότι οι δυσκολίες θα υπήρχαν στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την τελετή του αγιασμού απουσίαζαν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Φωτογραφία intime news