ΥΠΕΞ Σουηδίας: Ζηταεί διεξαγωγή έρευνας για τις πρόσφατες εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Ζηταεί διεξαγωγή έρευνας για τις πρόσφατες εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για το κατά πόσον το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Παλαιστίνη, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε μια σειρά δηλώσεων της Βάλστρεμ που έχουν ενοχλήσει τις ισραηλινές αρχές. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Σουηδία και στο Ισραήλ επιδεινώθηκαν μετά την αναγνώριση από τη Σουηδία του κράτους της Παλαιστίνης λίγο μετά τη νίκη των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών της Βάλστρεμ στις βουλευτικές εκλογές του 2014.

Η Βάλστρεμ βάθυνε το ρήγμα πέρυσι όταν είπε ότι τα βάσανα των Παλαιστινίων είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

"Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ενδελεχής, αξιόπιστη έρευνα για τους θανάτους αυτούς ώστε να διευκρινιστεί και να αποδοθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη", ανέφερε η Βάλστρεμ στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία για την καταστολή των ταραχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, λέγοντας πως αν και αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απαιτείται αυτοσυγκράτηση ώστε η βία να μην κλιμακωθεί περαιτέρω.

Είκοσι ένας Ισραηλινοί και ένας πολίτης των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρια, αυτοκίνητα που πέφτουν πάνω σε πεζούς και πυροβολισμούς από τις αρχές Οκτωβρίου, προκαλώντας φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση δέκα χρόνια μετά την τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση.

Στο ίδιο διάστημα, ισραηλινές δυνάμεις ή ένοπλοι πολίτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 133 Παλαιστινίους, τους 83 από τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες, Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αύξηση της βίας πυροδοτείται από την απογοήτευση των Παλαιστινίων για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή της γης στην οποία επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, και από την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ