ΥΠΕΞ: Κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 18:36
-A +A
ΥΠΕΞ: Κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Σε έντονο ύφος το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση να παραχωρηθούν στο υπουργείο τουρισμού της χώρας ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με αλβανικές δικαστικές αποφάσεις, τονίζοντας ότι οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. 

Παράλληλα τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας αλλά και τις υποχρεώσεις της, και ζητά από τα Τίρανα να ανακαλέσουν την απόφαση μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία.»

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 22/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα