Στη Βουλή από το ΥΠΕΘΑ τα στοιχεία για τα κονδύλια του προσφυγικού - Αναλυτικά τα ποσά

Στη Βουλή από το ΥΠΕΘΑ τα στοιχεία για τα κονδύλια του προσφυγικού - Αναλυτικά τα ποσά

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στοιχεία για τα κονδύλια που διαχειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβίβασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παναγιώτης Ρήγας, ενώ μάλιστα καταλήγει στη… διαπίστωση ότι από τους ελέγχους δεν έχει προκύψει κατασπατάληση πόρων.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ, έχει υποβάλλει έξι αιτήματα χρηματοδότησης, για τα οποία έχουν υπογράφει αντίστοιχα Συμφωνίες Επιχορήγησης μέσω του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME).

Πιο αναλυτικά:

α. Η πρώτη δράση του ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5002759 και τίτλο «Ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης των χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων για την επιτήρηση- περιπολία των συνόρων και για την προστασία και διάσωση της ανθρώπινης ζωής», ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκ 16. Κύριος σκοπός αυτής ήταν η διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών προστασίας της ανθρώπινης ζωής και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με τη διάθεση σημαντικού αριθμού ιδίων μέσων του ΥΠΕΘΑ (χερσαίων, πλωτών και εναέριων). Για τη δράση αυτή υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης ύψους 56.965.968,00€ με ισόποση απορρόφηση.

β. Η δεύτερη δράση του ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5002767 και τίτλο «Ενίσχυση υποδομών και βασικών υπηρεσιών για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση προσφύγων - μεταναστών», ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκ 16. Σε αυτή εντάχθηκαν δαπάνες υπηρεσιών μετακίνησης, σίτισης, υγιεινής και βασικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και δημιουργίας ή συντήρησης υποδομών στους χώρους διαμονής των προσφύγων - μεταναστών στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα συνολικού ύψους 2.590.789,42 €.

γ. Η τρίτη δράση του ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5009773 και τίτλο «Παροχή υπηρεσιών σίτισης, καθαριότητας και συντήρησης στα ΚΥΤ των νησιών Ανατολικού Αιγαίου», αρχικού Π/Υ 16.003.985,00€, αφορά στη σίτιση, την καθαριότητα και τη συντήρηση των πέντε Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες και ενώ έχει σχεδιασθεί να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018, γίνονται παράλληλα ενέργειες να παραταθεί έως και το Φεβρουάριο του 2019. Ως εκ τούτου και λόγω της ύπαρξης ροής δαπανών, στην τρέχουσα φάση, δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του ποσού απορρόφησης εκ του αρχικού προϋπολογισμού (Π/Υ).

δ. Η τέταρτη δράση του ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5011009 και τίτλο «Παροχή υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στα ΚΥΤ των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους», αρχικού Π/Υ 63.000.000,00€, αφορά στην παροχή υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στα ΚΥΤ των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους. Η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σχεδιασθεί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020. Συνεπώς και σε αυτή τη δράση, λόγω της ύπαρξης ροής δαπανών στην τρέχουσα φάση, δεν είναι δυνατός ο ακριβής υπολογισμός του ποσού απορρόφησης εκ του αρχικού Π/Υ.

ε. Η πέμπτη δράση του ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5009740 και τίτλο «Αναβάθμιση, Ανακαίνιση Υφιστάμενων Κτιρίων για τη Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων», αρχικού Π/Υ 2.367.450,00€, αφορά στην αναβάθμιση - ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας (ΓΓΠ) και εποπτευόμενων φορέων αυτής από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να λειτουργήσουν ως Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Την τρέχουσα περίοδο η δράση βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών και έχει σχεδιασθεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων έως σήμερα.

στ. Η έκτη δράση ΥΠΕΘΑ, με κωδικό MIS 5029370 και τίτλο «Αναβάθμιση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», αρχικού Π/Υ 15.000.000,00€, αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων στα πέντε ΚΥΤ των νησιών του Αν. Αιγαίου με σκοπό τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των διαμενόντων σε αυτά. Η δράση βρίσκεται ομοίως σε φάση προετοιμασίας για έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών και έχει σχεδιασθεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Συνεπώς δεν υφίσταται απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων την τρέχουσα περίοδο.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Υπουργείο, έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα οι HOME/2016/AMIF/AG/EMAS/0035 HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0022 HOME/2016/ISFB/AG/EMAS/0030 HOME/2016/AMIF/AG/EMAS/0042 HOME/2017/AMIF/AG/EMAS/0059 Συμφωνίες Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (Emergency Assistance-EMAS), συνολικού ύψους 99.761.004€

Αναλυτικά η απάντηση εδώ.