Κυρ. Μητσοτάκης: Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας η Ν.Δ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας η Ν.Δ.

Λίγο πριν τη ψηφοφορία για την παραπομπή της Ουγγαρίας, μέσω της κυβέρνησης Όρμπαν, προκειμένου να της αφαιρεθεί η δυνατότητα ψήφου στην Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στάση που θα τηρήσουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δηλώνοντας μέσω twitter και μάλιστα στα αγγλικά, την απόφαση να υπερψηφιστεί το Άρθρο 7, που κινεί τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Σαργκεντίνι, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας» προσθέτοντας με έμφαση ότι «δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές»

Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει απάντηση εμμέσως πλην σαφώς και όσους «καλοθελητές» επιχείρησαν να ταυτίσουν τη ΝΔ με τις ακραίες μεθόδους που υιοθετεί ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε τους τελευταίους μήνες που στις συνόδους τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Όρμπαν και Μητσοτάκης έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7, καθώς ξεκίνησε σήμερα η σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, η οποία μπορεί να στερήσει -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση που έχει συντάξει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαργκεντίνι υποστηρίζει πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός παραβιάζει με τις ευρωπαϊκές αξίες, καλώντας την ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 που προβλέπει ότι ένα κράτος μπορεί να αποτελεί «απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 στο Κοινοβούλιο γίνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Για την ώρα την πρόταση εγκρίνουν τα κόμματα των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και οι Σοσιαλδημοκράτες. H σημερινή ψήφος θα κριθεί όπως φαίνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz. Σημειώνεται ότι όλο και περισσότερα μέλη του ΕΛΚ παίρνουν αποστάσεις, με πιο ξεκάθαρη την τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, είπε ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές του κόμματός του (OVP) να ψηφίσουν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Κομισιόν αποφάσισε το 2017 να κινήσει παρόμοιες διαδικασίες κατά της Πολωνίας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα.