Ύπατος αρμοστής ΟΗΕ για προσφυγικό: Κινδυνεύετε με δραματικές συνέπειες

Ύπατος αρμοστής ΟΗΕ για προσφυγικό: Κινδυνεύετε με δραματικές συνέπειες

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καμπανάκι χτύπησε στη Βουλή ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στα νησιά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με δραματικές συνέπειες. «Συμφωνώ με την ανάλυσή του ότι η ανοικτή διάθεση των ανθρώπων αλλάζει. Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική. Χαιρετίζω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις κρίσεις αυτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ενώ εξήγησε ότι η χώρα μας δέχεται κυρίως ροές από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Εκτίμησε, πάντως, ότι η κατάσταση μπορεί να εξομαλυνθεί και παράλληλα εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας στο προσφυγικό. Την χαρακτήρισε, μάλιστα, ως μοναδική στην Ευρώπη, δεσμευόμενος ότι ως οργανισμός ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή του στη χώρα μας και να πιέζει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «Οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας. Αυτό πρέπει να φανεί συγκεκριμένα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά πέραν αυτού πρέπει να υπάρξει και πολιτική στήριξη άλλης μορφής», σημείωσε με νόημα.

Ειδική μνεία έκανε στα ασυνόδευτα ανήλικα, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, καλωσορίζοντας και την σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάλεσε, δε, την Ευρώπη αν επιδείξει αλληλεγγύη για την προστασία αυτών των παιδιών, ώστε να μην πέσουν σε χέρια ανθρώπων που θα τα εκμεταλλευτούν για άθλιους σκοπούς.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα της μετανάστευσης υπογράμμισε ότι αυτά είναι σύνθετα, και προκύπτουν κυρίως από τη φτώχεια, τις ανισότητες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της ενώ αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

«Όπως εμείς καταλαβαίνουμε το βάρος Τουρκίας κι αυτή πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί υπό την πίεση εκβιαστικών απειλών. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας και είναι αδιαπραγμάτευτα», σημείωσε.