Υπαναχωρούν για να πάρουν το 1 δισ.: Στα €100.000 το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Υπαναχωρούν για να πάρουν το 1 δισ.: Στα €100.000 το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια νέα υπαναχώρηση προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει (ξανά) τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσαν τη Βουλή οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης, πλέον κάποιος που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο, για να ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 100.000 ευρώ κι όχι 130.000 ευρώ, που προέβλεπε αρχικά η διάταξη.

Ουσιαστικά πρόκειται να μια ακόμη αναδίπλωση της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα παραδέχτηκαν ευθέως οι δύο Υπουργοί. Ο Γ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι αυτό συμβαίνει «όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη», ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ναι μεν ισχυρίστηκε ότι ο SSM λέει ότι με αυτό νόμο δεν επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά -όπως υπογράμμισε- «έχουμε ένα άγχος για το πώς, θα χρειαστούν προβλέψεις για ένα σενάριο δυσμενές κι εκεί έγινε η συζήτηση την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ ο SSM ζήτησε να περιοριστεί η «περίμετρος» έτσι ώστε να υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο στις περαιτέρω προβλέψεις. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε την… οπισθοχώρηση: «δεν επηρεάζει πολύ κόσμο, αλλά είναι σημαντικό αλλά μετά από αυτό έχουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ»!

Τον λόγο πήρε αργότερα ο Γ. Δραγασάκης για να «συγκεκριμενοποιήσει» την αλλαγή. Ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30.000 ευρώ και ομολόγησε ότι ήταν «εντολή» της ΕΚΤ. «Για το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση απαιτούνται δύο νομοτεχνικές στην τροπολογία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και λίγο αργότερα παραδέχτηκε ότι η νέα ρύθμιση δεν γίνεται κατ' επιθυμία.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο νόμου αναφερόταν ότι «σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο οποίο συνυπολογίζεται όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή».

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή:

βουλη