WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα με τον Αλ. Τσίπρα να σκέφτεται εκλογές

WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα με τον Αλ. Τσίπρα να σκέφτεται εκλογές

Έπειτα από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση οδεύει σε ακόμη ένα οριακό σημείο καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχοντας εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο αντιμετωπίζει ανένδοτη στάση από τους δανειστές της, σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές το 2017, καθώς ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες του να βρει συναίνεση για το χρέος ή τη μείωση της λιτότητας, από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Όπως τονίζεται, έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για εκλογές ακόμα, ωστόσο πρόσθεσαν ότι θα επανεξετάστει η κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, έπειτα από την πίεση των πιστωτών και την απροθυμία τους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009, αναφέρει η Wall Street Journal.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα αποτελούσε ακόμη μία δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν ελάχιστη όρεξη για ένα νέο ελληνικό δράμα, αλλά και το ίδιο ελάχιστη προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

Κομματικά στελέχη παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και πως η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση, εξηγώντας ωστόσο πως στόχος τους θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, κάτι που εντοπίζουν ως κίνδυνο αν συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλπιζε μέχρι τον Νοέμβριο ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές θα ξεκλείδωναν νέες δόσεις χωρίς πρόσθετα βαριά μέτρα λιτότητας, ενώ έλληνες υπουργοί θεωρούσαν στο μεταξύ ότι θα κερδίσουν ξεκάθαρες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της. Ωστόσο, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις αντικρουόμενες απαιτήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας.  

Το δημοσίευμα καταλήγει εκτιμώντας ότι ζωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή.