"Υπονομεύει τη δημοκρατία ο νέος νόμος για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας"

"Υπονομεύει τη δημοκρατία ο νέος νόμος για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας"

Οι διατάξεις του νέου, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος αφορά τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, "υπονομεύουν τη δημοκρατία", εκτίμησε σήμερα η Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περίπου δύο μήνες αφότου η ίδια η Βαρσοβία είχε προσφύγει σε αυτήν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω της Νομοθεσίας έκρινε ότι ο νόμος αυτός "θα αδρανοποιήσει το Δικαστήριο, θα υπονομεύσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου".

Ο νέος νόμος που εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από το κοινοβούλιο της Πολωνίας, όπου κυριαρχεί το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) ορίζει μεταξύ άλλων ότι, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση για σημαντικά θέματα, θα πρέπει να συμφωνούν οι 13 από τους 15 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μια πλειοψηφία που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Με βάση τον νόμο αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει επίσης να εξετάζει τις διάφορες υποθέσεις με τη σειρά που έχουν κατατεθεί. Ως αποτέλεσμα, ένας αντισυνταγματικός νόμος θα μπορούσε να εφαρμόζεται για πολλούς μήνες προτού οι δικαστές να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν μαζί του και να τον κρίνουν.

Με αυτή την αφορμή η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Συνταγματικό Δικαστήριο που την Τετάρτη έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του. Η Επιτροπή της Βενετίας κάλεσε το κοινοβούλιο της Πολωνίας "να βρει μια λύση στη βάση του κράτους δικαίου, σεβόμενη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου", κάτι όμως που έχει ήδη απορρίψει η Βαρσοβία. Θεωρητικά, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει χωρίς επιφυλάξεις τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να τις δημοσιεύει στο επίσημο όργανό της, όμως η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχει δηλώσει ότι αυτή η απόφαση δεν θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, παραδέχτηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής της Βενετίας είναι "δυσμενής" για τη χώρα του. "Η Επιτροπή θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιον ρόλο και να διευκολύνει την εξεύρεση μιας λύσης στη συνταγματική κρίση. Δεν άδραξε αυτήν την ευκαιρία. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε επειδή (η Επιτροπή) απλώς επανέλαβε τα επιχειρήματα που έχουν παρουσιαστεί εδώ και καιρό" στη δημόσια συζήτηση που έχει γίνει στη χώρα για το θέμα. Ο Σιμάνσκι εκτίμησε εξάλλου ότι ένα μέρος του κειμένου της απόφασης της Επιτροπής "απλώς αντιγράφει τη θέση της μιας πλευράς".

"Η άποψη (της Επιτροπής της Βενετίας) απλώς θα ενισχύσει την πεποίθηση της αντιπολίτευσης (της Πολωνίας) ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να διευθετηθεί με (...) την παρέμβαση διεθνών ή ευρωπαϊκών οργάνων", συνέχισε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βατσικόφσκι υπογράμμισε ότι η Επιτροπή της Βενετίας εξέφρασε μια "γνώμη" και δεν εξέδωσε μια "απόφαση", λέγοντας ότι η χώρα του σκοπεύει "να συνεχίσει τον διάλογο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ