Υπογράφηκε το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Τι περιέχει
Κυρ. Μητσοτάκης - Πρόεδρος UEFA

Υπογράφηκε το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Τι περιέχει

Υπογράφηκε το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι όποιες δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές, ενώ UEFA και FIFA θα βοηθήσουν να γίνει μια νέα αρχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο περιλαμβάνει τις προτάσεις των UEFA - FIFA που θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να μην μπορούν ΕΠΟ και σύλλογοι να διαμαρτυρηθούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν τη «σφραγίδα» των δύο Συνομοσπονδιών για τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, την αντιμετώπιση της βίας και τη χειραγώγηση της διαιτησίας, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρηθούν.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «πήραμε την πολιτική απόφαση να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο. Ζητάμε τη βοήθειά σας γι' αυτό το σκοπό. Θέλουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» για να προσθέσει: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο αγαπητά σπορ στην Ελλάδα και το προϊόν αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που θέλουμε».

«Είμαι ενθουσιασμένος που υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία, η οποία δείχνει την πρόθεσή μας να βελτιώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντρ Τσεφερίν εξέφρασε την πεποίθηση πως «το ποδόσφαιρο θα βρει τη λύση από μόνο του. Χωρίς βοήθεια. Αυτή η συμφωνία δε σημαίνει την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά τη θέλησή της για να βοηθήσει».

Τι περιλαμβάνει 

Το μνημόνιο περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο η UEFA και η FIFA θα εκπονήσουν μια ολική μελέτη για την βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις διεθνείς πρακτικές. 

Συμπεριλαμβάνονται: 

1. Η δομή και η οργάνωση των κυβερνητικών σωμάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου 

2. Η ακεραιότητα του παιχνιδιού (καταπολέμηση διαφθοράς, ντόπινγκ, χειραγώγησης αποτελεσμάτων).

3. Η πετυχημένη καταπολέμηση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διαχωρισμούς και προκατάληψης. 

4.Το διαιτητικό σύστημα

Οι δύο πλευρές δηλώνουν την κοινή θέλησή τους να δουλέψουν ώστε να δημιουργήσουν λογικές και βιώσιμες λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα και ελλείψεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και να αναπτύξουν συνεργασία και διάλογο με σκοπό την επίλυση της βαθιάς κρίσης στην Ελλάδα με στόχο να δημιουργηθεί μια δυνατή κληρονομιά με αθλητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά οφέλη. 

Το Μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή την ημέρα που θα υπογραφεί. Έχει ισχύ για έξι μήνες από την ημέρα της υπογραφής εκτός κι αν τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή η UEFA και ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφωνήσουν πως το έργο έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα. Πριν τη λήξη του Μνημονίου μπορεί να επεκταθεί ο χρόνος εφαρμογής του.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Zoran Lakovic, UEFA National Associations Director, η Emily Shaw, FIFA European Member Associations Director, o Herbert Hübel, FIFA / UEFA Observer and Advisor at HFF, η Ines Najvirt, UEFA Head of President Office, ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα, ο Petr Fousek, FIFA / UEFA Independent appointed Expert at HFF και ο Francesco Campagna, Protocol Officer.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.