Υποχρεωτική η μάσκα σε αεροπλάνα, πλοία και ΚΤΕΛ - Στις 6 μ.μ. οι ανακοινώσεις
Τουρισμός

Υποχρεωτική η μάσκα σε αεροπλάνα, πλοία και ΚΤΕΛ - Στις 6 μ.μ. οι ανακοινώσεις

Εκτάκτως στις 18:00 μ.μ. θα γίνει σήμερα η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊό από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν και τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρωτόκολλο τουρισμού στη χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε νωρίτερα ότι «μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βασικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη του καθενός» ενώ επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο, αλλά με το να πιστούν οι πολίτες ότι είναι απαραίτητα. 

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «όλοι οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και στις οδικές μεταφορές (πούλμαν, ΚΤΕΛ, τρένο) θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα».

«Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε. Γιατί όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως. Το βασικό, όμως, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα. Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας δήλωσε για το ενδεχόμενο να δούμε αστυνομικούς και λιμενικούς να επιβάλουν πρόστιμα το Σαββατοκύριακο στις παραλίες: «αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά που θα δείξουν οι πολίτες. Θα είμαστε εκεί για να δώσουμε συμβουλές και όχι πρόστιμα, αλλά αν παρατηρηθεί παραβατική συμπεριφορά θα τιμωρηθεί».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε οριζόντιες συμβουλές στους πολίτες, αλλά θα παρεμβαίνουμε τοπικά όταν και όπου χρειάζεται, όπως έγινε και στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια ένας αστυνομικός ή λιμενικός δίπλα στον κάθε πολίτη» συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας. 

Επίσης, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις υγειονομικές δομές και την ετοιμότητα που υπάρχει στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση μαζικών περιστατικών. «Από την αρχή της πανδημίας ενεργοποιούνταν διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία αν χρειαστεί θα τα ενεργοποιήσουμε ξανά» υποστήριξε, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η εμπειρία που υπάρχει από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ,  Άκη Σκέρτσου για την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, σημειώνοντας ότι ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε προσωπικές απόψεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.