Υποβάθμιση του κοινοβουλίου καταγγέλλει η ΝΔ

Υποβάθμιση του κοινοβουλίου καταγγέλλει η ΝΔ

Την αναβολή και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί,  εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η εισήγησή του, μάλιστα, έγινε δεκτή με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και ως εκ τούτου η εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει (εκτός απροόπτου) την επόμενη Πέμπτη στις 29 του μήνα. Φυσικά, η αναβολή της Θεσμών και Διαφάνειας, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή του Νίκου Παρασκευόπουλου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω του γραμματέα της Κ.Ο., Κώστα Τσιάρα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επηρεάζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Την ίδια στάση φέρεται να τήρησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι. 

Ο κ. Τσίαρας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ένας από τους λόγους που πρόβαλλε η κυβέρνηση είναι ότι ορισμένοι εκ των βουλευτών θα απουσιάζουν την Πέμπτη λόγω των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, την ώρα που γνώριζαν για την συνεδρίαση της επιτροπής εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

Το έτερο επιχείρημα ήταν ότι η Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να ακολουθήσει την προ ημερησίας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τσίαρα, δεν είναι λόγος που να στέκει στην πολιτική λογική. «Υπάρχει σαφής υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό που γίνεται είναι μια σοβαρή αδυναμία του κοινοβουλίου να υπερασπιστεί τον δικό του ρόλο και της κυβέρνηση να επηρεάσει μια διαδικασία»,  τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Αλέξανδρος Διαμάντης