Υπό την σκιά των επεισοδίων στη Μόρια το υπουργικό συμβούλιο

Υπό την σκιά των επεισοδίων στη Μόρια το υπουργικό συμβούλιο

Στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων που ξέσπασαν στη Μόρια, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μιας γυναίκα. 

Με τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου να παραμένουν αμείωτες, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου, την αύξηση της φύλαξης των συνόρων με τη συνδρομή και του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. 

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του λιμενικού και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex, είπε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης «οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών, κυρίως χρειάζεται παρά πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου».

Ήδη, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες στην ηπειρωτική χώρα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει εξαγγείλει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες, με ισοκατανομή των προσφυγών.

Η κατάσταση εχθές στο hot spot παρέμεινε για πολλές ώρες έκρυθμη, με βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στον προσφυγικό καταυλισμό, και ύστερα από εξέγερση μερίδας φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ.

Αν και αρχικά υπήρξαν αναφορές από άτομα στον καταυλισμό της Μόριας και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και για νεκρό βρέφος, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε «απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας», καθώς και 17 τραυματίες - εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Τέλος σημειώνεται ότι στα θέματα που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα.