Υπεγράφησαν οι συμφωνίες αναβάθμισης των Mirage 2000-5 Mk II

Υπεγράφησαν οι συμφωνίες αναβάθμισης των Mirage 2000-5 Mk II

Υπεγράφησαν  οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μirage 2000-5 Mk II», σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή (ν. 4650/2019).

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES.

Ο εκσυγχρονισμός συγκεκριμένων υποσυστημάτων των μαχητικών 3ης γενεάς Mirage 2000-5 Mk II όφειλε να είχε ήδη υλοποιηθεί προκειμένου τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να συνεχίσουν να δύνανται να εκπληρώνουν με επιτυχία την αποστολή τους σε ένα απαιτητικό θέατρο επιχειρήσεων όπως είναι το Αιγαίο, όπου τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εμπλέκονται σε συνεχείς αναχαιτίσεις και εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά.

Εν προκειμένω, για τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk II προβλέπεται αναβάθμιση του πιλοτηρίου και των ηλεκτρονικών γύρω από το νέο ραντάρ RDY.

Εξάλλου, πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι εξάλλου οι συζητήσεις με τη Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών DGA και την ελεγχόμενη από το Γαλλικό Δημόσιο Naval Group για τη ναυπήγηση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra, οι οποίες όμως δεν θα είναι διαθέσιμες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πριν από το 2024.

Την ίδια ώρα επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος(ε.α) Θεόδωρος Λάγιος, κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς.

Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, ταξίαρχο (ε.α.) Yair Kula συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης ο κ. Λάγιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματος της.