«Υπάρχουν εισηγήσεις για την ενίσχυση των εξοπλιστικών δαπανών»

«Υπάρχουν εισηγήσεις για την ενίσχυση των εξοπλιστικών δαπανών»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το ζήτημα της αύξησης των κονδυλίων των εξοπλιστικών ανέδειξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα πάρει και την τελική απόφαση, δέχεται σχετικές εισηγήσεις, μετά και τις τοποθετήσεις βουλευτών αλλα και κομμάτων που εμφανίζονται θετικοί ως προς την αύξηση των ποσών.

«Άκουσα που λέτε πολλοί για ανάγκη ενίσχυσης εξοπλιστικών δαπανών. Δεν το άκουσα μόνο εγώ για επιπρόσθετα κονδύλια το άκουσε και ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να γίνει ανάλογα με την προτεραιοποίηση και τις ανάγκες που προτάσσονται από την στρατιωτική ηγεσία», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι όλα γίνονται «με καθοδήγηση και εντολές πρωθυπουργού!» Να σημειωθεί ότι το ποσό (που μπορεί να φτάσει και το 1 δις) είναι πιθανό να προκύψει από το πλεόνασμα.

Την ίδια ώρα έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις των Τούρκων ξεκαθαρίζοντας ότι όσες παραβιάσεις κι αν κάνουν τόσες αναχαιτίσεις θα κάνουμε και εμείς. «Γίνεται λόγος για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας απο τουρκικά αεροσκάφη. «Είμαστε μαζί τους. Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019; Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς. Είμαστε συνεχώς δίπλα τους», σημείωσε με νόημα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τώρα θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, λέγοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων διαλεγμένων επαγγελματικών οπλιτών στελεχών και στους 3 κλάδους».

«Ωρίμασαν οι συνθήκες για να ψηφίσουν όλες οι παρατάξεις τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποτελούν πεδίο εθνικής ομόνοιας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας», σημείωσε και παρέθεσε όλες τις μειώσεις που έγιναν στον τομέα της Άμυνας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συνολικά το ποσό έφτασε τα 3,2 δις ευρώ ή 49%.