Υπ. Προστασίας Πολίτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να παρανομήσουμε» για τον Χρ. Παππά

Υπ. Προστασίας Πολίτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να παρανομήσουμε» για τον Χρ. Παππά

«Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος επικρίνει το υπουργείο για τη διαφυγή του καταδικασθέντος Χρήστου Παππά, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να γνωρίζει που βρίσκεται ο καταζητούμενος πλέον χρυσαυγίτης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Χρήστος Παππάς απολάμβανε ευνοϊκότερους όρους από το 2015, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τους οποίους τηρούσε, γι' αυτό δεν είχε δικαίωμα η Αστυνομία να τον παρακολουθεί, ενώ υπογραμμίζει ότι το βούλευμα αυτό εκδόθηκε όταν «δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία» και η Αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους όρους αυτούς.

«Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν… Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής

«Περί σύλληψης Χ. Παππά, καταδικασθέντος ηγετικού στελέχους της Χ.Α. και περί άστοχης πάλι δήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

   1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

   2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

   3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

   4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

   5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

   6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

   7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

   8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

   9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

   10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

   11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία».

Επίσης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τον Χρήστο Παππά και τους περιοριστικούς όρους με τους οποίους ήταν ελεύθερος, υπήρχαν δύο βουλεύματα:

- Το βούλευμα 440 του 2015 με το οποίο προέβλεπε, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, υποχρέωση εμφάνισης τρεις φορές το μήνα (κάθε 1η, 10 και 20), στο Α.Τ. Παπάγου, που ήταν η κατοικία του, απαγόρευση εξόδου εκτός Αττικής, απαγόρευση κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα και υποχρέωση διανυκτέρευσης στο σπίτι του.

Ο Παππάς, όπως αναφέρεται, έκανε προσφυγή και εκδόθηκε νέο βούλευμα, το 1426 του 2015, το οποίο μετέτρεψε την υποχρέωση εμφάνισης στο Α.Τ. από τρεις φορές σε μία και ειδικότερα κάθε 1η του μήνα, ενώ κατάργησε την υποχρέωση διανυκτέρευσης στο σπίτι του. «Από τότε έως τώρα, δεν υπήρξε καμία παραβίαση και ως εκ τούτου δεν ήταν ύποπτος φυγής», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.