Τζ. Πάιατ: Οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση

Τζ. Πάιατ: Οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή, λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της «Καθημερινής» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, λίγες ημέρες πριν από την 83η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, σημειώνοντας στο θέμα των επενδύσεων ότι οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «φυσικό εταίρο» στην Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοια συμφέροντα ως προς την Τουρκία, ενώ για τις  αμερικανοτουρκικές διμερείς σχέσεις τόνισε πως διέρχονται δύσκολη φάση, αλλά πρέπει να σταθούν αυτοτελώς. 

Ο κ. Πάιατ περιγράφει την Αθήνα ως «προτιμώμενο εταίρο» και στα Δυτ. Βαλκάνια και τονίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν θα βοηθήσουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα  να αυξήσει τις δυνατότητές της και σε όρους εξοπλισμού επισήμανε πως «εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, υπάρχει εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική θαλάσσια δύναμη σε ένα στρατηγικά σημαντικό σώμα νερού».

«Η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επίγνωσης του χώρου ευθύνης τους, θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και νηοψιών, όλα αυτά είναι κρίσιμα για τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν και να αναζητούν τρόπους να είναι υποστηρικτικές», πρόσθεσε.

και κατέληξε: «Διότι μια ισχυρή Ελλάδα είναι ένας φυσικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Η ουσία της συμμαχίας και της σχέσης μας είναι πως μοιραζόμαστε βάρη και η Ελλάδα έχει υπάρξει ένας ισχυρός εταίρος σε όρους επίδειξης της βούλησής της να μεταφέρει το δικό της φορτίο και αυτό το εκτιμάμε ιδιαιτέρως».