Κοινό συμφέρον Ελλάδας - ΗΠΑ να μείνει «δεμένη» με τη Δύση η Τουρκία

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 13:42
-A +A
Κοινό συμφέρον Ελλάδας - ΗΠΑ να μείνει «δεμένη» με τη Δύση η Τουρκία

«Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας» δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ στο περιθώριο Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. 

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την τουρκική προκλητικότητα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα εστίασε σε τρία βασικά σημεία: 

«Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση, "δεμένη" στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον», ανέφερε, «έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις. Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο».

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», όπως επισήμανε.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Μια χώρα», όπως είπε για την Ελλάδα, «που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ».

Δείτε βίντεο:

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα