Τζ. Πάιατ: Ελλάδα και ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν

Τζ. Πάιατ: Ελλάδα και ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν

Συνέντευξη εφ'' όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά, την κρίση στην Ελλάδα, τους ολιγάρχες, την υπόθεση Novartis αλλά και τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου έδωσε στο Vice Greece ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. 

O Τζ. Πάιατ επανέλαβε πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα.

Προειδοποίησε ότι πως «και η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες ενόψει της επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν», ενώ χαρακτήρισε «κατασκευασμένα» και «αναληθή» τα δημοσιεύματα που μιλούν για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα Ίμια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται το θέμα, καταλήγοντας πως «γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη».

«Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειες τους», είπε για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. 

Για την κρίση στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει περάσει 8 χρόνια κρίσης με όλη την αναταραχή που αυτό συνεπάγεται. Στις ΗΠΑ περάσαμε την Μεγάλη Ύφεση, για ένα χρόνο και μετά ξεκίνησε η ανάκαμψη. Και στις ΗΠΑ είχαμε 25% ανεργία, 25% απώλεια ΑΕΠ, περίπου ίδιοι αριθμοί. Εσείς έχετε κρίση για 8 χρόνια. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει δημοκρατία. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ για να δείτε ότι κάποιοι γείτονες σας έχουν πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών».

Για τους Έλληνες ολιγάρχες

Στο ερώτημα της διαφθοράς σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ παρατήρησε πως «δεν είναι στην ίδια κλίμακα», ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν έχει παρατηρήσει πως η ολιγαρχία υφίσταται στην Ελλάδα, απάντησε πως «ναι, το έχω παρατηρήσει», και πρόσθεσε με νόημα πως «αποφεύγω να μιλάω επί προσωπικού και προτιμώ να στέκομαι σε θέματα αρχών».

Για τον Ιβάν Σαββίδη

«Έχω κρατήσει αποστάσεις από το θέμα και δεν θέλω να αλλάξει αυτό τώρα. Έχω μάθει πως όπως δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έτσι και με τον ΠΑΟΚ μπλέκονται τα πράγματα, οπότε θα το αφήσω εκτός».

Για την υπόθεση Novartis

«Προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός για την υπόθεση Novartis. Το FBI ξεκαθάρισε ότι ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Πέρα απ' αυτό, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι εντελώς ανεξάρτητη και γι' αυτό δεν γνωρίζω καν τις επικοινωνίες που έχουν οι αρμόδιοι ακόλουθοι της πρεσβείας, το γραφείο του FBI που βρίσκεται εντός της πρεσβείας, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω αν ανταλλάσσουν πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Το σύστημα μας προστατεύει πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Όταν ένας δικαστής παίρνει μια απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την τήρηση του νόμου. Οπότε αυτή η αρχή με έχει οδηγήσει να μην σχολιάζω δημοσίως πράγματα για αυτά τα ζητήματα».

Για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

«Σεβόμαστε πολύ την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και αναγνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια πρέπει να βγάζουν τις δικές τους ετυμηγορίες. Όμως ελπίζουμε όμως ότι στις αποφάσεις σχετικά με τον κύριο Κουφοντίνα να έχουν στο μυαλό τους πως οι Αμερικάνοι που σκότωσε - τους οποίους τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως έχει σκοτώσει - είχαν οικογένειες που ξυπνούν κάθε μέρα γνωρίζοντας πως δεν θα γυρίσουν πίσω. Άρα η ιδέα της άδειας δεν μεταφράζεται σαν κάτι θετικό. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι δεν θα αποτελέσει το τέλος των σχέσεων μας, αλλά παράλληλα, είναι κάτι για το οποίο έχουμε σαφή θέση».

Για τις δηλώσεις Αμβρόσιου και τα δικαιώματα των LGBΤQ

«Για τις ΗΠΑ αυτά τα ζητήματα είναι βασικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω πως πολλά απ' αυτά τα πράγματα διδάσκονται. Κανείς δεν γεννιέται μισαλλόδοξος. Αυτό διδάσκεται. Η αγάπη είναι αγάπη».