Τυνησία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε νόμο που ποινικοποιεί τον ρατσιστικό λόγο

Τυνησία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε νόμο που ποινικοποιεί τον ρατσιστικό λόγο

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας επικύρωσε χθες Τρίτη το βράδυ έναν πολυαναμενόμενο νόμο που ποινικοποιεί τον ρατσιστικό λόγο, την υποκίνηση στο μίσος και τις διακρίσεις, μια «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πρόοδος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο καμπής στην Ιστορία της Τυνησίας, αντίστοιχο με την κατάργηση της δουλείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (FTDES), o Μεσαούντ Ρομντχάνι.

Ο νόμος που προβλέπει την κατάργηση κάθε μορφής ρατσιστικής διάκρισης προβλέπει για όσους κρίνονται ένοχοι για ρατσιστικές δηλώσεις ποινές από ένα μήνα έως ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο έως και 1.000 δηνάρια (300 ευρώ).

«Η υποκίνηση στο μίσος», «οι ρατσιστικές απειλές», «η διασπορά» και «η εξύμνηση του ρατσισμού» καθώς και «η σύσταση» ή «η συμμετοχή σε μια οργάνωση που στηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο και επανειλημμένα τις διακρίσεις» τιμωρούνται με ένα έως και τρία χρόνια φυλάκιση και έως και 3.000 δηνάρια (1.000 ευρώ) πρόστιμο.

Το νομοσχέδιο αυτό, το πρώτο στην Τυνησία που καθιστά αδίκημα τις ρατσιστικές ενέργειες, αποτελούσε εδώ και καιρό αίτημα των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Τυνησία», εκτίμησε η Τυνησιακή Ένωση Στήριξης των Μειονοτήτων (ATSM), επισημαίνοντας ότι θα φροντίσει για τη σωστή εφαρμογή του νόμου.

«Είναι ένα γιγαντιαίο βήμα, όμως μένουν να γίνουν πολλά ακόμα προκειμένου αυτός ο νόμος να εδραιωθεί στην κοινωνία, όπου υπάρχει ρατσισμός έναντι του 10% των Τυνήσιων που είναι μαύροι, αλλά και εναντίον ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική, που δέχονται προσβολές και γίνονται στόχοι επιθέσεων συχνά βίαιων», επεσήμανε ο Ρομντχάνι.

Οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά επιθέσεις εναντίον προσώπων εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Τον Αύγουστο μια γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού που ζούσε σε συνοικία της Τύνιδας αντέδρασε στις προσβολές που δεχόταν με αποτέλεσμα να πέσει θύμα ξυλοδαρμού, ένα επεισόδιο που σκόρπισε τον τρόμο στην κοινότητα των μεταναστών από τη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ