Τσίπρα και Παππά βάζει η ΝΔ στο κάδρο της υπόθεσης Πετσίτη

Τσίπρα και Παππά βάζει η ΝΔ στο κάδρο της υπόθεσης Πετσίτη

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η υπόθεση Πετσίτη ακουμπά το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ εντείνει τις πιέσεις της προς τον Αλ. Τσίπρα αλλά και τον Ν. Παππά σφίγγοντας τον κλοιό μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ταυτόχρονα όμως θέτει προ των ευθυνών της και την επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Ά. Ζαΐρη  την οποία καλεί στη Βουλή προκειμένου να δώσει απαντήσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Κινούμενη σε δύο μέτωπα η ΝΔ επιδιώκει να σπάσει τη σιωπή γύρω από το θέμα αυτό που έχει προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον εξ αιτίας της σχέσης του Μ. Πετσίτη με τον Ν. Παππά όπως αυτή καταγράφεται σε μια σειρά αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πολύ δε περισσότερο όταν ο Μ. Πετσίτης εμφανίζεται να συνεργάζεται με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

Την ίδια στιγμή η κλήση της κ. Ζαίρη δεν έγινε τυχαία. Ως επικεφαλής της Αρχής διαθέτει στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που διερευνώνται. Τόσο αυτής του Μ. Πετσίτη όσο και της υπόθεσης ΔΕΠΑ - ELFE για την οποία διερευνάται ο υπόδικος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης. Η κλήση δε κατέστη επιτακτική μετά την επιστολή παραίτησης από την Αρχή, υψηλόβαθμου στελέχους που διερευνούσε αυτές τις υποθέσεις. Παραίτησης στην οποία οδηγήθηκε μετά την υποβάθμισή του.

Και μπορεί χθες με ανακοίνωσή της η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, να άφησε να εννοείται πως η υποβάθμιση συνδέεται με διαρροές που παρατηρήθηκαν εν τούτοις στην επιτροπή της Βουλής υποχρεούται να δώσει σαφής απαντήσεις.

Άλλωστε η Αρχή αυτή δεν αποτελεί μια εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα μέλη της τοποθετούνται με απλή πλειοψηφία, δηλαδή κατ επιλογήν της παράταξης που διαθέτει την πλειοψηφία.

Το Μαξίμου τηρεί... αποστάσεις

Εν τω μεταξύ με τη φράση του Νίκου Παππά, την οποία είχε επικαλεστεί στα μέσα Δεκεμβρίου ερωτηθείς για τον Μανόλη Πετσίτη, απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σχετικά με την υπόθεση που ταλανίζει το Μαξίμου από τα τέλη του προηγούμενου έτους όταν και αποκαλύφθηκε. «Ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο, από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Το Μαξίμου τηρεί αποστάσεις. Δεν αδειάζει τον Ν. Παππά αφού τη δική του φρασεολογία επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας μάλιστα και ότι «Ο κ. Πετσίτης σχετίστηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοιχτά» χωρίς φυσικά να αναφέρει ποιες είναι οι επιχειρήσεις, αν τις γνωρίζει στο σύνολό τους και κυρίως πότε συγκρούστηκαν και ποια κυβερνητικά στελέχη με αυτές.

Το πρόβλημα καθίσταται για την κυβέρνηση μη διαχειρίσιμο. Η σχέση του Μ. Πετσίτη με το σύστημα Μαξίμου ήταν στενή και βάσει των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν διεκόπη το 2015 όταν ο ΣΎΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές. Ούτε καν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν είχαν σταματήσει αυτές οι σχέσεις αφού οι φωτογραφίες του στενού φίλου, συμμαθητή και συνεργάτη του Ν. Παππά έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου κατά τους εορτασμούς το βράδυ της κυριακής της δεύτερης κατά σειράς εκλογικής νίκης του Αλ. Τσίπρα.

Ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ μπαινόβγαινε στο Μαξίμου ο Θ. Κιτσάκος και κατά δήλωσή του τον έβλεπε να βρίσκεται εκεί, ενώ από τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί ο Μ. Πετσίτης καταγράφεται στο βιβλίο επισκεπτών της επιχείρησης με την οποία έχει δοσοληψίες η ELFE του Λ. Λαυρεντιάδη, ως «Μ. Πετσιτης – Μαξίμου». Και ως εκπρόσωπο υπηρεσιών του Μαξίμου τον συναντούσε, καθ ομολογίαν του σε συνέντευξη στο liberal.gr ο πρώην διευθύνων σύμβουλος.

Ως άνθρωπο του Ν. Παππά τον γνώρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο και ο Ν. Φίλης αναφέροντας πως τον είχε γνωρίσει ως «βοηθό του Παππά» αλλά ο ίδιος δεν είχε σχέσεις μαζί του.

«δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον κ. Πετσίτη» δήλωνε τον Δεκέμβριο ο ίδιος ο Ν. Παππάς προσθέτοντας ότι «υπήρξε συνεργασία, σε εθελοντική βάση και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση». Το ίδιο είπε σήμερα και ο Δ. Τζανακόπουλος καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό και στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έχει επανακάμψει και στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου.

Το Μαξίμου διαπιστώνει ότι η πληγή του Πετσίτη δεν κλείνει. Και επιδιώκει να κρατήσει αποστάσεις. Να ρίξει τους τόνους και να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Άλλωστε εκκρεμούν αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή που δεν έχουν απαντηθεί από τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση το να πετάξουν τον Μανόλη από το... τρένο ίσως να ήταν ευκολότερο αν αυτός δεν συνεργαζόταν με ένα ακόμη πρόσωπο που έχει προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια του Μαξίμου και της κυβέρνησης από την παρουσία του δίπλα στον Ν. Παππά.

Ο λόγος για τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που χθες δήλωσε «ουδέν σχόλιο» ερωτηθείς για τις εξελίξεις και την έρευνα των αρμοδίων αρχών σχετικά με τον άνθρωπο που έχει ορίσει ως φορολογικό εκπρόσωπο εταιρειών που διαχειρίζεται το γραφείο του.  

Ο Αρτέμης Αρτεμίου έγινε γνωστός από το ταξίδι του Ν. Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013. Συνταξίδεψαν και εν συνεχεία βρέθηκαν να πετούν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Χαλεντ Χαλίλ, επιχειρηματία και στενού συνεργάτη του Νικολάς Μαδούρο, στο νησί Μαργαρίτα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου εθεάθη να βγαίνει και από το Μέγαρο Μαξίμου λίγα χρόνια μετά. Ήταν Οκτώβριος του 2016 με τον ίδιο να ομολογεί ότι βρέθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο για να προωθήσει συμφέροντα πελατών του.

Από την άλλη πλευρά ο Μ. Πετσίτης βρέθηκε να συνεργάζεται μαζί του, όπως και με άλλους κύπριους δικηγόρους. Βρέθηκε να διαμένει σε βίλα στη Βαρυμπόμπη να εισπράττει μέσα σε μια διετια 280.000 ευρώ από επιχειρηματίες, να μπαίνει μέτοχος σε μαγαζιά αλλά και στην ομάδα Νηαρ Ηστ της Καισαριανής. Και μετά το θόρυβο των στα τέλη του περασμένου έτους βρέθηκε, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος να διαμένει σε βίλα σε περιοχή έξω από τη Λάρνακα.