Τροπολογίες, αποχωρήσεις και ο γαλαντόμος κ. Σπίρτζης

Τροπολογίες, αποχωρήσεις και ο γαλαντόμος κ. Σπίρτζης

Κλίμα απόλυτου «αλαλούμ» στη Βουλή, όπου το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια συζητούνταν το νομοσχέδιο 21 άρθρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο κατατέθηκαν συνολικά 22 τροπολογίες - οι οκτώ μόλις χθες - ενώ στην αίθουσα της Γερουσίας συνεδρίαζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα τη σκυτάλη στην Ολομέλεια παρέλαβε η συζήτησης επί του Κρατικού Προϋπολογισμού και στην Γερουσία η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Όλα αυτά, ενώ συνεδρίαζαν και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εκεί πιο τρανταχτή ήταν η αποχώρηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, μετά την αρχική του εισήγηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με προορισμό την Ολομέλεια, όπου συζητούνταν τροπολογίες αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Το γεγονός μάλιστα προκάλεσε την ενόχληση των μελών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μετατεθεί σε συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, η διαδικασία επιλογής των ατόμων που θα απαρτίσουν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον εθνικό διάλογο - διαδικασία που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί χθες.

Την πιο σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν χθες όμως οι νομοθετικές πρακτικές της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το μπαράζ άσχετων υπουργικών τροπολογιών που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδος - σ.σ. σε νομοσχέδιο 21 άρθρων κατατέθηκαν συνολικά 23 τροπολογίες, εκ των οποίων οι οκτώ μόλις χθες. Κατόπιν αιτήματος για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο διατάξεις και δύο τροπολογίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι.

Σε μία κίνηση έντονης δυσφορίας για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό μη σχετικών με το νομοσχέδιο τροπολογιών, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης αποχώρησε χθες από την Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του δεν θα γίνει συνένοχο, ούτε συμμέτοχο σε αυτό το έργο.

«Δεν είναι μόνο η προχειρότητα που διακρίνει την Κυβέρνηση, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτό είναι 'κοινοβουλευτικό πραξικόπημα'» είπε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «ευτελίζει με προκλητικό τρόπο τον κοινοβουλευτικό διάλογο» και καθοδηγείται από «πελατειακές σχέσεις, συντεχνιακές λογικές και το στήσιμο ενός σκληρά ελεγχόμενου Κράτους».

Είχε προηγηθεί το - χωρίς προηγούμενο - «αυτογκόλ» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ουσιαστικά ακύρωσε τροπολογία που ο ίδιος είχε καταθέσει και προβλέπει την ανάκτηση ενισχύσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη σε 725.000 αγρότες καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα υποχρεωθεί να πληρώσει ως πρόστιμο το ποσό αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όσο είμαι εγώ υπουργός δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις» είπε ο κ. Αποστόλου - αυτοαναιρώντας ουσιαστικά την διάταξή του - και κάλεσε τους αγρότες «να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα αυτά βέβαια, επειδή όπως εξήγησε, «αν δεν δείξουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι σε αυτό το θέμα των ανακτήσεων κάτι κάνουμε, θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο - ήδη το ποσό έχει μειωθεί στο μισό από αυτό που είχε ζητηθεί. Κάνουμε μία προσπάθεια για να μην μας πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Ακόμα πιο έντονες ωστόσο ήταν οι αντιδράσεις στην «διορθωτική» τροπολογία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως είχε υποσχεθεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή μετά το «αδιέξοδο» στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατέθεσε τροπολογία με την οποία διπλασιάζει τις θέσεις - ορίζει Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο - στους Οργανισμούς των Αστικών Συγκοινωνιών ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Για «ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 340.000 ευρώ» έκανε λόγο ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ καταλόγισε στον υπουργό «σοβαρό πολιτικό θέμα με διοικητικές και οικονομικές συνέπειες σε φορείς που αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες».

Σε ακόμα πιο επικριτικούς τόνους το Ποτάμι επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Σπίρτζης τακτοποιεί τα δικά του παιδιά, τους κολλητούς του και στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες»…

Α. Κ.