Τρίπολη: Έτοιμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου Γιουνκέρ

Τρίπολη: Έτοιμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου Γιουνκέρ

Σύσκεψη για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και τα οφέλη του, για τους πολίτες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας στην Τρίπολη με την συμμετοχή εκπροσώπων δημάρχων της Πελοποννήσου, τεχνοκρατών και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου ο περιφερειάρχης τόνισε πως η «Πελοπόννησος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τους πόρους από το ταμείο Γιουνκέρ».

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε πως «η ευθύνη ανάπτυξης του τόπου βρίσκεται στις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση και αυτό πρέπει εμπράκτως να το αποδείξουμε με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών» και εξήγησε ότι το «Σύμφωνο των Δημάρχων», θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αξιοποίηση πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Δήμους έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού απ' τον οποίο θα προκύψουν έργα στη φιλοσοφία του ταμείου Γιουνκέρ» και επεσήμανε ότι βασική αρχή του ταμείου αυτού είναι η μόχλευση των πόρων σε ποσοστό 1 προς 3, ώστε συνολικά να δημιουργήσει ένα κύκλο οικονομίας συνολικού ύψους 100 δις ευρώ.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για έργα τα οποία θα τύχουν της ένταξης στο Ταμείο Γιουνκέρ, ενώ επεσήμανε ότι, η Πελοπόννησος ήταν η πρώτη περιφέρεια της χώρας που έκλεισε το πρόγραμμά της του ΕΣΠΑ με δεκαπέντε εκατομμύρια επιπλέον, γιατί ήταν έτοιμη να απορροφήσει πόρους κατά την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Σύμφωνο των Δημάρχων» είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους και συγκεκριμένα σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.