Τρία μηνύματα από Γ. Κουμουτσάκο για το προσφυγικό

Τρία μηνύματα από Γ. Κουμουτσάκο για το προσφυγικό

Τρία μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από τη Μυτιλήνη με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε καταυλισμούς και σε άλλες δομές παραμονής αιτούντων άσυλο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων», ήταν το πρώτο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει πως «θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ'' αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων».

Ακολούθως, ο Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, τόνισε πως «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής και χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της». «Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών, όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος για να συμπληρώσει: «Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνου 4. Μέχρι να τα έχουμε η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δυο αυτών ζητημάτων. Αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει το καθήκον της, έφτασε στα όριά της».

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «θα έχουμε μπροστά μας μια νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Και έχουμε καταγράψει ως θετική πρώτη ένδειξη ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Φον Λέινερ, έχει εντάξει ως δεύτερη προτεραιότητα της θητείας της δικής της επιτροπής την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Όλα αυτά θα δούμε πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν πώς θα εφαρμοστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Το τρίτο μήνυμα που έστειλε ο κ. Κουμουτσάκο αφορούσε την Τουρκία. «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016, ανέφερε τονίζοντας πως «είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κοινής πρόκλησης. Η αλήθεια είναι ότι η κοινή δήλωση αυτή εκτόνωσε την κατάσταση αλλά δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς της».

«Το μήνυμα λοιπόν προς την Τουρκία», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, «είναι ότι θέλουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και εκρίζωση των δικτύων των διακινητών από πλευράς της. Ζητάμε αποτελεσματικότερη πυκνότερη και ουσιαστικότερη επιτήρηση των ακτών της».

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: ότι πρέπει να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία, «στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται».