Τρέμουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τρέμουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τρέμει για την επιβίωσή της η κυβέρνηση, καθώς θα περάσει στο νήμα την ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφο Δανέλλη, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «ταχύκαυστο» φιτίλι στα θεμέλιά της.

Πυροκροτητής θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στην περίπτωση που αυτός και οι Μαυρωτάς, Λυκούδης, δεν ψηφίσουν τη Συμφωνία, αυτή κινδυνεύει να μην περάσει, γεγονός που θα επιφέρει κατάρρευση της κυβέρνησης, και άμεση κήρυξη εκλογών.

Η πλειοψηφία των 151, παρά την προσφορά Δανέλλη δεν συγκεντρώνεται προς το παρόν για τις «Πρέσπες», καθώς οι εκ των ΑΝΕΛ Ζουράρις και Κόκκαλης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία (ο Ζουράρις μάλιστα έχει πει ότι σακατεύει την Μακεδονία).

Από την άλλη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο πρωθυπουργός, με πιέσεις ή με ανταλλάγματα, θα βρει τελικώς τους 151.

Η ανησυχία του πρωθυπουργού διεφάνη χθες και στο λόγο του στη Βουλή, όπου κατακεραύνωσε τους «πολιτικά αγύρτες, τους αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο, όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική».

Είναι εντυπωσιακή η επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού, λες και του χρωστάνε να τον στηρίξουν στην εξουσία όσοι «αλλάζουν τη θέση τους με γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική». Επιλεκτική γιατί ο ίδιος αναμένει σήμερα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την κρίσιμη ψήφο του βουλευτή ενός άλλου κόμματος, του κ. Δανέλλη, που αποσκίρτησε από την γραμμή του κόμματός του.

Εν προκειμένω να πούμε ότι δεν νοείται ψήφος κατά συνείδηση σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Αυτή γίνεται σεβαστή ως κρίση συνείδησης σε μεμονωμένα νομοσχέδια, τα οποία κυρίως άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι όταν κρίνεται η τύχη μιας κυβέρνησης, στην οποία το κόμμα του βουλευτή δεν συμμετέχει.

Η ανησυχία είναι δηλωτική της βιασύνης που εκδηλώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ψήφιση της Συμφωνίας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη και να εισαχθεί ει δυνατόν την ίδια ημέρα στην ολομέλεια.

Λογικώς θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο επειδή εμφιλοχωρεί ο τρόμος του «ετερόκλητου όχλου» (κατά την γνωστή φράση του κ. Τσίπρα), για το συλλαλητήριο της 20ης Ιανουαρίου, ίσως τους οδηγήσει να το ψηφίσουν με συνοπτικές διαδικασίες την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Θα μπορούσε να συμβεί, καθώς η κυβέρνηση ασκείται στις ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, διαδικασίες. Αυτό κάνει και κατά την συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα αντί για αύριο το βράδυ, συρρικνωμένη κατά μία ημέρα. Η κυβέρνηση βασικά δεν ήθελε να ακουστούν πολλά για τη Συμφωνία.

Εάν περάσει και η Συμφωνία, για την οποία ασκούνται αφόρητες πιέσεις στους δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσουν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης (που μάλλον θα περάσει και χωρίς αυτούς), στη συνέχεια θα γίνει μίνι ανασχηματισμός, κυρίως για να καλυφθούν οι «τρύπες» του ΥΠΕΞ, στο οποίο προς το παρόν εκτελεί καθήκοντα ο Πρωθυπουργός, και των αντίστοιχων υποψηφίων δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Νοτοπούλου, που κατέχουν τις θέσεις των υφυπουργείων Εργασίας και Μακεδονίας Θράκης.

Γιάννης Σιδέρης