Τρεις ακόμα υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει επίδομα ενοικίου

Τρεις ακόμα υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει επίδομα ενοικίου

Ευρύτατη φαίνεται ότι ήταν η χρήση του επιδόματος ενοικίου από πρώην και νυν μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που προφανώς δικαιολογεί την πρεμούρα του Μεγάρου Μαξίμου να εισαχθεί στο τρίτο Μνημόνιο(!) η συγκεκριμένη παροχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην (πλέον) αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και ο σύζυγός της Δημήτρης Παπαδημητρίου αποτελούσαν την κορυφή του παγόβουνο, καθώς σταδιακά αποκαλύπτονται κι άλλοι… δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος.

Συγκεκριμένα, τρία στελέχη των κυβερνήσεων Τσίπρα είχαν κάνει σχετική αίτηση, με έναν μόνο τελικά να μην τα εισπράττει στο λογαριασμό του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ο Δημήτρης Μάρδας, προχώρησε στην παραδοχή ότι έχει λάβει το επίμαχο επίδομα ενοικίου επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν από σχετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί το 2015.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημήτρης Μάρδας, τονίζει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβε την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία προτίθεται να επιστρέψει. Παράλληλα σημειώνει ότι ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Από την πλευρά του ο κ. Φωτάκης υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι ζήτησε μεν 5.000 ευρώ αλλά ουδέποτε τα εισέπραξε. Κατά τον ίδιο προχώρησε στη σχετική αίτηση για να πληρώσει το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε, αλλά τελικά  βρήκε άλλη κατοικία και ουδέποτε ζήτησε το επίδομα.

Στην τηλεφωνική του συνέντευξη, ο αν. υπουργός διευκρίνισε ότι πίστωση μπορεί να υπήρξε, αλλά «ουδέποτε έχω κάνει χρήση, ουδέποτε έχω πάρει επίδομα ενοικίου ή άλλης δαπάνης», σημείωσε εμφατικά ο κ. Φωτάκης.

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «μένω στο σπίτι του γιου μου (...) ποτέ δεν έχω πάρει λεφτά», ανέφερε.

Στη συνέχεια όμως, ο αν. υπουργός Έρευνας τόνισε σε αυστηρό τόνο: «Απορώ, όταν κάνετε έρευνα, γιατί δεν παίρνετε ένα τηλέφωνο να ρωτήσετε (...) Βάζετε τα ονόματα από κάτω (σ.σ. στην τηλεοπτική οθόνη), γίνεται δημόσια διαπόμπευση».

Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι η δεοντολογία επιβάλλει να ερωτηθεί προηγουμένως, υπονοώντας ότι έμαθε την αναφορά στο όνομά του από την τηλεόραση.

Ο κ. Σγουρίδης ισχυρίστηκε ότι αιτήθηκε το ποσό των 7.000 ευρώ, ωστόσο έλαβε μόλις 350 ευρώ.

 

 

Δείτε τη σχετική διάταξη εδώ.

Το χρονικό

Η Ράνια Αντωνόπουλου, πάντως, ήταν το πρώτο «θύμα» της υπόθεσης με το (νόμιμο αλλά καθόλου ηθικό) επίδομα ενοικίου. Τα 12.000 ευρώ, που φυσικά οφείλει να επιστρέψει ακόμα κι αν απεπέμφθη, στάθηκαν η αιτία ώστε η ίδια και ο σύζυγός της να αποτελέσουν παρελθόν για την κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να θέλουν το «χρυσό» ζεύγος να επιστρέφει στην Αμερική.

Ο κ. Παπαδημήτριου υπέβαλε την παραίτησή του από χθες και τελικά αυτή έγινε γνωστή σήμερα με ένα λιτό δελτίο Τύπου από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Αλέξης Τσίπρας τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, η οποία ακόμα και από συντρόφους του δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Του χρεώνονται τα σχεδόν μηδενικά έσοδα από τις (πολυδιαφημισμένες) επενδύσεις, με το κλίμα για τον ίδιο να είναι αρνητικό εδώ και αρκετό διάστημα.

Ο ανασχηματισμός

Οι δυο παραιτήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου σε συνδυασμό με την πρόσφατη αποπομπή του Κώστα Ζουράρι, η θέση του οποίου παραμένει ορφανή, οδηγεί ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα στη διενέργεια ανασχηματισμού. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούνται… υποψήφιοι προς αποχώρηση, αφού οι επιδόσεις τους δεν κρίνονται θετικές. Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου αποτελούν φαβορί ώστε να αποτελέσουν παρελθόν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Α. Διαμάντης

Φωτογραφία: Ιntime