Τραμπ και Σάντερς νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Νιού Χάμσαϊρ

Τραμπ και Σάντερς νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Νιού Χάμσαϊρ

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε από τον θυμό των αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον των παραδοσιακών πολιτικών για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικανών στην ανατολική πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής από το γειτονικό Βερμόντ, υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Απογοητευμένοι από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και από τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, στους δύο πρώτους γύρους της προκριματικής εκλογικής διαδικασίας για το προεδρικό χρίσμα, επιλέγουν με ενθουσιασμό υποψήφιους τόσο στο Ρεπουμπλικανικό, όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα, τους οποίους θεωρούν ως “ουτσάιντερς.”

Τα αποτελέσματα, παρά τη σημαντική επικοινωνιακή σημασία τους, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα δύο πολιτικά στρατόπεδα, αναφορικά με το ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και αναφορικά με τις κινήσεις της πρώην υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έναντι του Σάντερς. Για την ώρα, οι υποψήφιοι φαίνεται να παίρνουν θέση άμυνας, σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους, στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Η νίκη του Τραμπ, 69, εδραιώνει το προβάδισμά του στους ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο σταρ τηλεοπτικών εκπομπών ριάλιτυ έχει στηρίξει την καμπάνια του στην απέλαση των παράνομων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση σε μουσουλμάνους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων για δηλώσεις του. 

Ο Σάντερς, 74, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποστηρίζει την εξάλειψη της ανισότητας εισοδημάτων, τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και τη δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία. Στο Νιού Χάμσαϊρ πήρε 58% των ψήφων στην έως τώρα καταμέτρηση περίπου 29% εκλογικών κέντρων, μεγάλη διαφορά από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κλίντον,68, η οποία θεωρείται ότι προηγείται του Σάντερς σε εθνικό επίπεδο, και η οποία κέρδισε το 40% των καταμετρημένων ψήφων, είπε το τηλεοπτικό κανάλι CNN.

"Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική", είπε ο Σάντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ είπε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές - καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άϊοβα, την πρώτη πολιτεία να διεξάγει προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα - και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος "πολύ πιθανόν" να αποφασιστεί τον Μάρτιο.

Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.

"Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους", είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ εκλέχθηκε στην πρώτη θέση των προκριματικών του Νιου Χαμσάιρ, με ποσοστό 34% των ψήφων. Ο 63χρονος Τζον Κάσιτς, κυβερνήτης στο Οχάιο, εδραιώνοντας τη βιωσιμότητα της προεκλογικής του εκστρατείας, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 16% σύμφωνα με το CNN, με καταμετρημένο ποσοστό 67% των ψήφων.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση - ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο με 12%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη του συνυποψηφίους του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στις εριστικές τακτικές του. “Από αύριο: μπουμ, μπουμ,” δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ οι υποστηριχτές του, τον επευφημούσαν. Στην ομιλία του, υποστήριξε ότι ο Σάντερς “Θέλει να παραδώσει τη χώρα μας.” Υποσχέθηκε ότι θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι: “Θα στείλει στο διάβολο,” τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη μεριά του, ο Σάντερς, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του, ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή, έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια.

“Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην επινήκια ομιλία του.

Ο Κ. Κρίστι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αναμένει τα τελικά αποτελέσματα για να λάβει αποφάσεις για την προεκλογική του καμπάνια

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, Κρις Κρίστι, δήλωσε ότι θα πάει στην οικία του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου και θα λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, υπό τον καθοριστικό ρόλο των τελικών αποτελεσμάτων, της σημερινής βραδιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- 
Ο Ντ. Τραμπ επικρίνει την Α. Μέρκελ για την είσοδο μεταναστών στη Γερμανία

Σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα οι προκριματικές εκλογές στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο