Τουλάχιστον δύο χρόνια απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους σεισμοπαθείς ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τουλάχιστον δύο χρόνια απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους σεισμοπαθείς ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους στο χωριό της Βρίσας στη Μυτιλήνη, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα χωριά Βρίσα και Πλωμάρι.

Στο χωριό Βρίσα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, την Εκκλησία και το σχολείο, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιο Λέκκα και συνομίλησε με μηχανικούς του κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που έχουν μεταβεί στο νησί για την καταγραφή των ζημιών.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέπτομαι, σήμερα, τη Μυτιλήνη, το χωριό της Βρίσας, όπου, δυστυχώς, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και, στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά - και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες - η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού.

Υπάρχει, πάντα, ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, μετά από μια τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή. Η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου. Και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα». 

Φωτογραφία: SOOC