Το Υπερεγώ ενός πρώην υπουργού και η… άγνοια ενός πρωθυπουργού

Το Υπερεγώ ενός πρώην υπουργού και η… άγνοια ενός πρωθυπουργού

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Νίκος Κοτζιάς την ημέρα της παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών επέλεξε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ένα μείζονος εθνικής σημασίας θέμα, παρουσία του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος από την πλευρά του έσπευσε να του αποδώσει εύσημα μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξει την… επιστολή παραίτησής του.

Το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης, όπως ήρθε στο προσκήνιο μέσα από τις δηλώσεις ενός απερχόμενου υπουργού και τις δεσμεύσεις του αντικαταστάτη του που τυγχάνει και πρωθυπουργός της χώρας, σήμανε συναγερμό. Όχι μόνο για τα όσα περιέγραψε ο Νίκος Κοτζιάς, που και χθες το βράδυ από την Κρήτη έσπευσε να κατηγορήσει σχεδόν για δειλία όσους αντιτίθενται σε αυτή του την πρωτοβουλία, αλλά κυρίως λόγω της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα.

«Η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας με έμφαση ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε».

Ουδείς γνωρίζει αν ο νέος υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς τι μπορεί να προκαλέσει μια μονομερής μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Άλλωστε ο ίδιος είχε επιχειρήσει να «περάσει» ως νέα ονομασία των Σκοπίων τη Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν εκτιμώντας πως είναι ιδανική για να κάμψει και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που του θύμισαν, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως πρόκειται για ένα όνομα που περικλείει όλο τον αλυτρωτισμό της γείτονος.

Το θέμα είναι πως ο Νίκος Κοτζιάς στην προσπάθεια να στηρίξει και να ανυψώσει περαιτέρω το Υπερεγώ του άνοιξε μια ακόμη πληγή στα εθνικά θέματα, με τους Τούρκους να επαναφέρουν στο τραπέζι μέχρι και την αιτία πολέμου (casus belli). Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας -που από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες πλέκει διαρκώς το εγκώμιο του Νίκου Κοτζιά- έσπευσε να το υποστηρίξει. Να του αποδώσει τα εύσημα και να δηλώσει πως θα συνεχίσει το έργο του.

Όπως άνοιξε το θέμα των Σκοπίων, που ο πρωθυπουργός θεώρησε από την πλευρά του ιδανική ευκαιρία να πλήξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να προκαλέσει ρήγματα, έτσι και τώρα άνοιξαν τα 12 μίλια για να κατηγορήσουν όσους αντιδράσουν πως λειτουργούν φοβικά και όχι πατριωτικά.

Το ζήτημα είναι τώρα πως θα αντιδράσει στο τουρκικό διάβημα και στην προειδοποίηση της Άγκυρας που και ηχηρή είναι και τον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.