Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 01:03

-A +A

Το τίμημα του ύφους

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 01:03
Το τίμημα του ύφους
-A +A

Της Bίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν βλέπουμε πώς η υπόθεση Παπαντωνίου μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου. Θα λέγαμε μάλιστα ότι προσφέρεται περισσότερο για το κοινό που καταναλώνει ριάλιτι και απεχθάνεται την πολιτική, παρά για όσους ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα.

Κι αυτό γιατί η σκηνή με τον Γιάννο Παπαντωνίου να μπαίνει με χειροπέδες στην κλούβα για να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει μια εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί με μεγάλη επιμέλεια εδώ και χρόνια. Σ' αυτό συντέλεσε και το σίριαλ με τον Α. Τσοχατζόπουλο και όλη τη συζήτηση που είχε προκαλέσει εκείνη η υπόθεση σε κάθε επίπεδο, η ομολογία Μαντέλη και τα υπόλοιπα.

Καλώς ή κακώς το αντιμνημονιακό μέτωπο και οι εχθροί του εκσυγχρονισμού κατάφεραν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι στη μεταπολιτευτική ιστορία σκάνδαλα έγιναν μόνον επί Σημίτη, ό,τι έγινε πριν ή μετά είναι πταίσματα ανάξια λόγου και δεν μπορούσαν να συγκριθούν με όσα έκαναν οι «αρχιερείς της διαπλοκής».

Βέβαια, θα έπρεπε να το περιμένει αυτό ο πρώην πρωθυπουργός και οι συν αυτώ. Η εμπειρία του και η βαθιά του ιστορική παιδεία θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να προβλέψει όσα θα συνέβαιναν, αργά ή γρήγορα. Είχε ενοχλήσει τους πάντες κατά την πρωθυπουργία του, τα είχε βάλει με την πανίσχυρη Εκκλησία της Ελλάδος, συγκρούστηκε και κέρδισε πολλάκις όσους εκπροσωπούσαν τον λαϊκισμό, πολιτεύθηκε με facts και όχι με υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «λογιστάκο».

Μόνο που υποτίμησε το εύρος των ταυτίσεων του λαού με τα πρόσωπα που συγκρούστηκε, αγνόησε την απέχθεια που προκαλούσε στην κοινή γνώμη η ακατανόητη έπαρση των συνεργατών του, ταύτισε, εγωιστικά, το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού με το πρόσωπό του και μόλις αποχώρησε δεν ασχολήθηκε καθόλου και ποτέ με το τι θα απογίνει ο προοδευτικός κόσμος που τον είχε ακολουθήσει.

Δεν θα προκαλέσει ζημιά σε κανέναν η υπόθεση Παπαντωνίου. Ο,τι ήταν να συμβεί από τα σκάνδαλα συνέβη. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τον ζωτικό χώρο που δημιουργούν στο πεδίο της δημόσιας σφαίρας αυτές οι υποθέσεις. Κάθε λεπτό του εικοσιτετραώρου που η κοινή γνώμη ασχολείται με τον Παπαντωνίου, δεν ασχολείται με τα χάλια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια, στον πολιτισμό.

Το έχουμε επισημάνει πολλάκις, ας το ξαναγράψουμε. Το μόνο που μπορεί να ταρακουνήσει το τοπίο είναι ένα θετικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και παράλληλα η αδιαφορία απέναντι στα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση Παπαντωνίου ας γίνει μια ευκαιρία αναστοχασμού για τον εκσυγχρονιστικό χώρο, κυρίως για το ύφος με το οποίο έχει απευθυνθεί κατά καιρούς στους Έλληνες. Ας θυμηθούμε τη γνωστή ρήση: «Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι τους είπες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν». Αυτά πληρώνουν κάποιοι σήμερα.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα